balba1980 Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 (edytowane) Witam. W moim aucie od pewnego czasu zdarza się chwilowy zanik mocy przy dodawaniu gazu, obroty przy tym nie spadają. Po odpuszczeniu gazu i dodaniu samochód normalnie przyspiesza. Po kilkukrotnym spadku mocy zapala się serwis z komunikatem "usterka elektroniki". Na różnych forach przeczytałem że może to być wina czujnika świateł stopu lecz dwukrotnie już go wymieniłem i po krótkim okresie usterka powraca. Proszę o poradę co mogę jeszcze sprawdzić, wymienić, wyczyścić w celu usunięcia w/w problemu. Czy po odpięciu czujnika stopu mogę normalnie się przejechać i tak zaobserwować czy problem występuje ?. Dodam że silnik auto pracuje równo, nie dymi. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Edytowane 28 Lutego 2020 przez balba1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 29 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 9 godzin temu, balba1980 napisał: Po kilkukrotnym spadku mocy zapala się serwis z komunikatem "usterka elektroniki". Przypadek słabego napięcia ; - luźnych/brudnych klem akumulatora, - kończącego się akumulatora, - zaśniedziałego UPC, bezpieczników, ( czy skrzynka cała? ) - zaśniedziałych styków; - czujnika sprzęgła, - map sensora, - przepływomierza, - zatkanych odpływów, wyczyszczenie podszybia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balba1980 Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 (edytowane) Jak czas pozwoli to po kolei po sprawdzam wszystko co napisałeś. Jedno mnie ciekawi co ma zatkany odpływ do mojej usterki ?. Edytowane 29 Lutego 2020 przez balba1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 29 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 17 minut temu, balba1980 napisał: Jedno mnie ciekawi co ma zatkany odpływ do mojej usterki ?. Dostępność ( wody) wilgoci na płytce UPC. Częsta przyczyna wielu uszkodzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 29 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 Chyba nie, bo komp jest z przodu przed akumulatorem stojąc od strony silnika. Tak jak piszesz miałem w Seacie IBIZA dawno temu, gdzie jak mi się zatkały odpływy to komputer cały pływał i wiadomo jak się to skończyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 29 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 18 godzin temu, balba1980 napisał: Po kilkukrotnym spadku mocy zapala się serwis z komunikatem "usterka elektroniki Najlepiej to podłącz komputer i sprawdź jaki układ powoduje zaświecenie komunikatu, w ciemno raczej nie znajdziesz przyczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi