wojcio225 Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Witam wszystkich Silnik 1.5 dci. Wyskoczyła mi dziś kontrolka STOP Ryzyko awarii silnika, bez check engine, bez kontrolki serwisu, samo STOP i przy gaszeniu silnika słychać dziwny dźwięk, jakby chrobotanie, wcześniej go nie słyszałem. Dźwięk podobny do takiego, jakby próbować wrzucić bieg bez sprzęgła, tylko trochę ciszej, trwa on przez około 1 sekundę. Kilka dni temu miałem problem z ciśnieniem doładowania, problem został rozwiązany 2 dni temu, błędy skasowane. Nie wydaje mi się żeby te problemy były ze sobą powiązane, ale mogę się mylić. Silnik pracuje normalnie, moc ma, tylko ta kontrolka STOP i dźwięk przy gaszeniu się pojawiły. Na moje oko problem bardziej natury mechanicznej niż elektrycznej. Miał ktoś styczność z czymś takim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 1 godzinę temu, wojcio225 napisał: Wyskoczyła mi dziś kontrolka STOP Ryzyko awarii silnika, 1/ Udać się do kumatego mechanika z clipem, bo powodów błędu może być wiele, 2/ Z prostych czynności które możesz wykonać to ; - wszelkie złączki, wtyki, styki, masy, klemy; - przeczyścić ze śniedzi, nalotów, wilgoci, - stosować Kontakt 60 , 3/ Jeżeli miałeś dużo jazd po mieście i na krótkich dystansach, to ; - należy auto przegonić na wysokich obrotach, 4/ Wymienić filtr paliwa na markowy, 5/ Sprawdź ; - świece żarowe, - stan egr i fapa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi