robix4641 Opublikowano 14 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 Cześć wszystkim posiadającym Mege 4! Postanowiłem się zarejestrować i porozmawiać z Wami czasem iż jestem od 2 tygodni posiadaczem MIV rok prod.2020 Ta uśmiechnięta buźka tak trochę z przekąsem bo... wybrałem wersję Intense z audio BOSE niby jakiś tam wypas choć mam szczególne pytanie o regulację dźwięku w tym autku. Moja wersja posiada w menu tylko balans/fad oraz wysokie i niskie tony gdzie w wielu starszych wersjach opcji jest wiele więcej przez co gra basowo ale h....wo. Pomoże ktoś rozwiązać taki problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 14 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 To nie jest sprzęt audiofilski, na miejscu BOSE wstydziłbym się pod tym podpisać. Do przygrywania przy grilu rodzimego Zenka będzie się nadawać. Mam III i nie mam tych opcji więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robix4641 Opublikowano 14 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 No i zgodzę się że właśnie tak jest jak piszesz pytanie brzmi czy w dv można coś przestawić bo tego poza basem nie daje się słuchać. Z czego wynikają takie różnice w tym audio przecież to to samo radio tylko z końcówką mocy bose? Dodam dla potomnych że wersja bose już nie pakuje suba w koło zapasowe w MIV tylko w lewy boczek bagażnika...Byłem zdziwiony jak odebrałem auto i po kilku godzinach podnoszę podłogę bagażnika a tam nic! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsxxx Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 W Bose jest tylko regulacja wysokie/niskie i fader. Ja mam z 2016 i też tak mam, chociaż subwoofer mam w kole zapasowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robix4641 Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 No dobra to pytanie z innej beki...Gdzie w MIV znajduje się wzmacniacz tego pseudo bose? Dodam jestem na tyle zdeterminowany jeśli chodzi o dźwięk w tym samochodzie że zastanawiam się nad ingerencją w kable!!! Mimo gwarancji oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lol19pl Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Bo jeden z was ma wersję BOSE, a drugi audio BOSE w intense. Nie zdziwił bym się, jeśli była by różnica, między nimi, bo czytałem wiele dobrego o nowym audio BOSE w wersji BOSE, jako bardzo poprawionym względem megane 3. Pewnie i tak musieli opracować nowy system, bo w RS nie ma miejsca na koło, to teraz wsadzają do normalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsxxx Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Być może. Ja mam wersję bose, ale z tego co wiem, nie jest dostępna już jakiś czas. Audio gra dość fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujgregor Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 U mnie wersja Bose z audio Bose. Gra całkiem fajnie ,a w porównaniu do zwykłego nagłośnienia w megance to niebo a ziemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robix4641 Opublikowano 20 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 No to może coś wyjaśnia bo ja właśnie mam wersję Intens z Bose a nie Bose z Bose...bo i takiej już jak zamawiałem nie ma.Tak czy inaczej regulacji jak w niby gorszym Arkamysie brak przez co boom,boom tak ale jakość z tego marna :( Mam wielką prośbę gdyby ktoś z was doszukał się kiedyś jakiś ustawień odnośnie audio w dvm to napiszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szeryf85 Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Witam, odświeżę temat. Czy komuś udało się ogarnąć włączenie dodatkowych opcji ustawienia dźwięku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pborys Opublikowano 25 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 Cześć wszystkim, Ja akurat jestem szczęśliwym posiadaczem RS Line z nagłośnieniem Bose No i niestety moje wrażenia z tym Bose w nowej Megance są podobne Mocno łupie i właściwie tyle- jak na coś firmowane przez Bose, to d.py nie urywa I prawdę mówiąc nie jestem pewien czy są jakieś dodatkowe regulacje parametrów, bo wydaje mi się, że problem tkwi na filtrach we wzmacniaczu Dźwięk z głośników jest mocno spłaszczony, zwłaszcza z tyłu To nie jest kwestia samych głośników, bo sprawdziłem- JBLe po podłączeniu grają tak samo kiepsko jak Bose Co więcej, wiem, że potrafią grać duuużo lepiej, bo testowałem je w innym samochodzie, podłączone do zewnętrznego wzmacniacza Generalnie puenta jest taka, że najprawdopodobniej to wzmacniacz wycina dźwięk i bas kieruje wyłącznie na subwoofer Ma to jedyny plus, że plastiki w drzwiach dłużej pożyją Bo niestety pełny sygnał na głośnikach w drzwiach, dodatkowo ze wzmacniaczem, nie daje im żadnych szans na długie i trwałe życie (nawet jeśli będą dodatkowo wygłuszone) Ale... Kusi mnie obejście fabrycznego wzmacniacza od Bose i przepuszczenie dźwięku na głośniki przez inny wzmacniacz Jest szansa, że to rozwiąże problem spłaszczonego i łupiącego dźwięku To na razie pomysł, ale badam temat jak to zrobić "bez psucia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 25 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 Mam III BOSE i tu zawsze była lipa z tym dźwiękiem, jak mówisz, nadaje się to do słuchania Zenka przy grilu i u mnie często są przy tym także tańce. Kilka lat temu przymierzałem się do IV właśnie też BOSE i dokładnie ta sama lipa. Generalnie zrezygnowałem, ale ze względu na jakość całości samochodu. Zgadzam się z Tobą, że chyba najsłabsze elementy zestawu to właśnie wzmacniacz i ogólne słabe wygłuszenie drzwi. Zresztą, co może dać z siebie wzmacniacz o wymiarach 20x20cm?? Każdy z nas widział, jak wyglądają profesjonalne sprzęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luxor1289 Opublikowano 27 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 Wygłuszenia drzwi to żadna Meganka nie ma fabrycznie niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pborys Opublikowano 6 Czerwca Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca Zajrzałem na swoje stare konto, a tu taki temat Z Megane IV pożegnałem się dawno temu, ale podzielę się paroma wrażeniami, może ktoś coś tutaj będzie chciał znaleźć, To było RS Line Grandtour (FL z 2020r.) z nagłośnieniem Bose, SUB jest rewelacyjny, jest zamontowany na nadkolu, schodzi nisko i miękko, (podobną technologię Sub'a ma Volvo w nowych modelach- oddychają na zewnątrz) Głośniki w przednich drzwiach grają ok, tylne robią tylko tło, Wymiana głośników jest bez sensu- przetestowałem na JBL Stadium 600C i prawie mi je wypruło Wychodzi na to, że fabryczne Bose są lepiej zestrojone pod ten wzmacniacz, Jedyne co wymieniłem, to tweetery z przodu i to zrobiło mega robotę dla jakości i głębi dźwięku, Zrobiłem to mało profesjonalnie: po prostu wypiąłem fabryczne tweetery Bose i wpiąłem w ich miejsce tweetery JBL z zestawu Stadium 600c, Oprócz tego wygłuszyłem wszystkie drzwi, co radykalnie poprawiło jakość dźwięku: lepsza głębia i miękkość niskich tonów + dużo lepsza akustyka w czasie jazdy (mniej szumów i ciszej) Dodatkowo wygłuszyłem bagażnik i nadkola (nadkola to nawet z obu stron), co ogólnie urwało parę dB w kabinie, Efekt bardziej niż zadowalający Wydaje mi się, że w racjonalnym budżecie trudno wyprodukować istotnie lepsze granie wewnątrz niż daje fabryczne Bose po wygłuszeniu i wymianie tweetów, REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.7 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megaros Opublikowano 6 Września Udostępnij Opublikowano 6 Września Kupiłem megane iv gt i plastiki w drzwiach trzeszczą. Dasz jakies porady jak to ogarnąć i wygłaszać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi