Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Wycieki z rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Hey, 

Jakiś czas temu upisywałem na forum problemy z lekkim dymieniem oraz rozruchem zimnego silnika. Nie udało mi się zlokalizować usterki i sumie temat umarł. Dzisiaj całkiem przypadkow, po stosunkowo dynamicznej jeździe poczułem zapach oleju w kabinie auta i po obejrzeniu komory silnika dostrzegłem spore wycieki oleju w okolicach rozrządu. Szukałem podobnych wątków ale w moim przypadku wycieki zlokalizowane są raczej w okolicach wałków rozrządu a nie wału korbowego. Nie zdejmowałem osłony rozrządu ale po zdjęciu nadkola widać, że to nie wał tylko wałki. 

I stąd pytanie kilka pytań. Co może być powodem wycieków? Czy takie wycieki mogą być powodem ciężkiego rozruchu i dymienia na zimnym silniku? I jeśli powodem mogą być uszczelniacze wałka (o ile takow tam są) to jak dostać się do rozrządu bez wyjmowania silnika? Wymieniał ktoś kiedyś rozrząd w 2.0 DCI (łańcuch) bez wyjmowania? 

Z góry dziękuje za pomoc! 

Ogółem odpowiedzi na temat 2.0 dci lepiej szukać na forum z Lagunami. Jest więcej tematów :) 

Moja też po dłuższym postoju "pali ciężej". W moim przypadku widać pęcherzyki powietrza, więc przyczyna raczej znaleziona. Zapach spalin to częsty problem Renówek (przynajmniej tych, które użytkowałem). Przejrzyj cały wydech i uszczelki egru. 

Zapach miałem tylko przy odpalaniu (w aktualnej mam raz na jakiś czas), ale dymienia w żadnej nie miałem. 

Mam 740 w Lagunie. Robiłem rozrząd bez wyciągania silnika. Odpala w pół obrotu koła zamachowego. Też miałem Twoje problemy z rozruchem, ale je dawno wyeliminowałem, a trwało to 1,5 roku. Samochód kupiłem na gwarancji i mam go 11 rok.

15 godzin temu, dr_StrangeLove napisał:

po stosunkowo dynamicznej jeździe poczułem zapach oleju w kabinie auta

Wyciek oleju ze starej uszczelki wargowej z turbo prosto na kolektor wydechowy. Zmieniałem ją już dwukrotnie. Ona siedzi w rurze nakładanej na turbinę.

Te silniki mają delikatne pocenie od strony wydechu na połączeniu dolnej i górnej części głowicy. Ja też mam, ale między wymianami (12 kkm, lub raz do roku) ginie mi latem do 100 ml oleju. Przebieg mam prawie dwukrotnie wyższy od Twojego. Rozrząd miałem wymieniony nie dawno bez wyciągania silnika.

15 godzin temu, dr_StrangeLove napisał:

Czy takie wycieki mogą być powodem ciężkiego rozruchu i dymienia na zimnym silniku?

Nie. Przyczyna to sprężanie i cały układ podgrzewania wstępnego komór silnika. Świece masz 11V (czarny oring), czy 7V (biały oring)? Bardzo istotny jest dokładny pomiar prądu żarzenia. Błąd na clipie widać od asymetrii ok. 5%.

Dodatkowo do tego dochodzi czujnik płynu chłodzącego i czujnik temperatury powietrza dolotowego w przepływce. Wszystko jest mierzalne.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!