Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zaloguj się, aby obserwować  
lamcpp

Megane II phII Megane 2 wieki problem ze światłami mijania

Recommended Posts

1. Problem z prawym światłem mijania: w prawym światle mijania przepaliła mi się kostka (złącze) reflektora. Kupiłem nową, przylutowałem i wymieniłem (coś podobnego do tego: https://allegro.pl/oferta/h7-oprawka-gniazdo-kostka-wtyk-zlacze-reflektora-7309023585

Problem w tym że kabelki mi się pomieszały i nie wiem czy dobrze je przylutowałem. Są tam 3 przewody i robiłem to tak, że sprawdziłem na którym jest napięcie i ten podłączyłem 1 do 1 z czerwonym przewodem od konektora a pozostałe dwa przewody które nie miały napięcia połączyłem razem ze sobą i następnie z czarnym przewodem do konektora. Musi to być jakoś źle połączone, bo jak tylko podłączyłem akumulator (bez włączenia samochodu) to żarówka świeciła i była piekielnie gorąca (tak że topiła plastik na lampie). To doprowadziło też do drugiego problemu, że nagle przestało działać lewe światło mijania.

Problem jest tym większy że sprawdzałem napięcie w kostce lewego światła  i wszytko jest ok, tylko żarówka nie świeci. Bezpiecznik też jest dobry (ten w komorze silnika). Czy są jakieś inne bezpieczniki jeszcze do sprawdzenia? Jak można zweryfikować co poszło w lewej lampie? Prawą chyba kupię nową bo już nie mam pomysłu  jak to przylutować żeby było dobrze.

Pewnie przez złe połączenie coś zwarłem, tylko jak to teraz zlokalizować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem dlaczego masz tam 3 przewody. Łatwo z miernikiem sprawdzisz, który z dwóch pozostałych jest właściwy i połączysz z czarnym do oprawki żarówki. Bezpieczniki pod maską są oddzielne dla lewego i prawego światła mijania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W załączniku wysyłam zdjęcia mojego połączenia.

Nie łączyłem żadnego przewodu do oprawki żarówki (tzn. może jakoś przez te przewody jest połączone, ale bezpośrednio do oprawki nie łączyłem)

Przy takim połączeniu żarówka świeci, ale bardzo mocno się nagrzewa (tak że topi plastik lampy)

1.jpg

2.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać odpowiedź i zarejestrować się później. Jeżeli posiadasz już konto, zaloguj się teraz, aby powiązać odpowiedź ze swoim kontem.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wklejać zdjęć bezpośrednio do edytora. Wgraj lub dodaj zdjęcie z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  

×
×
  • Utwórz nowe...