JakubLaik Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Cześć, pacjent Megane 3 Coupe 1.4 Tce 2012, 81000km Podczas przyspieszenia na ciepłym silniku auto wydaje z siebie wysoki metaliczny dźwięk. Czuć również wtedy wibracje pod pedałem gazu. To wszystko dzieje sie w zakresie 2-3tys obrotów. Podczas jazdy ze stałą prędkością, czy zwalnianiu, czy przygazowaniu na luzie nie ma z tym żadnego problemu. Miał ktoś podobne problemy? Z tego co poczytałem w różnych miejscach może to być spowodowane przez osłonę termiczną przy wydechu, która może wpadać w rezonans, albo może być to problem z wlotami powietrza, w najgorszym chyba przypadku może to być coś z turbinką. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 Ja myślę jednak że jak ci drzy pod nogą to coś z układem przeniesienia napędu. W tym silniku występuje koło dwumasowe i to bym sprawdził w 1 kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 29 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 16 godzin temu, JakubLaik napisał: Podczas przyspieszenia na ciepłym silniku auto wydaje z siebie wysoki metaliczny dźwięk. Czuć również wtedy wibracje pod pedałem gazu. Masz mały przebieg ; 81000 km; - czy auto masz od nowości? - Silniki TCe, są znane z wysokiej kultury pracy i generują bardzo mało hałasu; - podczas pracy słychać cykanie wtryskiwaczy Pb, Pierwsze objawy szalejącego łańcucha to ; - głośna praca silnika ( diesel ) , - zarejestrowane błędy synchronizacji zapłonu i inne anomalie, - będzie słyszalny wyraźny, niemiarowy odgłos drżącej blachy, przypominający obluzowaną osłonę blaszaną, - dodatkowo, dojdą wibracje, W trakcie jazdy niemiarowy odgłos; - słyszalny w kabinie, - dochodzący od strony pasażera, - nie będzie czuł strat mocy ani podwyższonego spalania, Na clipie powinno wykazać ; - niezgodność na czujnikach położenia dolnego i górnego wałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubLaik Opublikowano 30 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Dodaje tutaj filmik z przybliżeniem problemu 20200730_140850_1.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Skoro słuchać tylko przy przyspieszaniu to pewnie jakieś łożysko w skrzyni. Przekładnia i mechanizm różnicowy do rewizji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi