Mrowa99 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam! Mam problem z tempomatem w swojej Megane 3 grandtour 1.5 dCi 110KM z 2011r. bez dpf. Po przejechaniu 200 km na tempomacie 120km/h pojawił mi się błąd skontroluj regulator prędkości a następnie skontroluj układ wtrysku paliwa. Po wył/wł silnika błędy zgasły . Niestety skusiło mnie ponownie włączyć silnik i pokazał się komunikat ryzyko awarii silnika. Znowu zrobiłem wył/wł silnika i dojechałem do domu ostatnie 80km bez tempomatu. W drodze powrotnej zrobiłem 300km bez tempomatu o nie było już żadnych komunikatów. Co może być przyczyną tych komunikatów? Edytowane 5 Sierpnia 2020 przez Mrowa99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Komunikat dotyczący tempomatu to standardowy skutek uboczny usterki związanej z układem wtrysku paliwa. Podłączyć komputer i odczytać błędy silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrowa99 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Odczytałem błędy ale miałem ich 25, nie były kasowane od kilku lat. Nie wiadomo które dotyczą konkretnie tej usterki. Jeśli byłby problem z wtryskami to powinien chodzić nierówno albo słabo zapalać a u mnie wszystko jest ok. Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko-ma Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Nie, źle myślisz. Przykład: przejście ukladu w tryb pracy awaryjnej i wyswietlenie komunikatu o usterce - bez żadnych wcześniejszych objawów - to standart. częsta przyczyna - przybrudzony wtryskiwacz + ostrzejsze depnięcie pod górkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrowa99 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Między innymi takie błędy się pojawiły: DTC 034023 czujnik wałka rozrządu DTC020325 sterowanie wtryskiwaczem cylindra nr3 DTC020329 sterowanie wtryskiwaczem cylindra nr1 DTC020125 sterowanie wtryskiwaczem cylindra nr 3 02012920 Nieznany kod usterki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi