Skocz do zawartości

Szarpanie podczas przyspieszania 2.0Turbo - RS

marek789

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Auto Megane II phII RS 2007 2.0Turbo 225KM seria z lpg

Mam problem z szarpaniem od wczoraj w różnych przedziałach obrotów. Przykład z dzisiaj zaczynam przyspieszać w miarę dynamicznie 2000obrotow robi (buuuu), po chwili przyspiesza ponownie 2500 obrotów i ponownie (buu) i brak mocy aż do 2800 i idzie dalej mocno. Drugi przykład to 6000 obrotów 3/4 bieg i znowu (buuuu) chwilowe i idzie dalej do 7000 obrotów do odcięcia. 

Podmieniłem czujnik wału oraz komplet cewek, wymieniłem świece na platynowe NGK niestety bez efektu pozytywnego. Na jednym i drugim paliwie występuje dokładnie tak samo. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Dodatkowo od tego czasu występuje problem z zapaleniem auta, po chwili postoi kręci około 5-6 sekund zanim odpali lecz gdy odpali i ponownie będę chciał zapalić to zakręci od razu. 

W załączniku dwa filmiki pierwszy z problemem odpalania 

Drugim słychać przerwanie przyspieszania

Na komputerze diagnostycznym sterownik silnika ani gazu nie wykazują żadnych błędów 

Zmierzona kompresja wynosi

1 cylinder 11

2 cylinder 12

3 cylinder 12

4 cylinder 11

Czy ktoś ma jakiś pomysł? 

Pozdrawiam 

1 godzinę temu, marek789 napisał:

Dodatkowo od tego czasu występuje problem z zapaleniem auta, po chwili postoi kręci około 5-6 sekund zanim odpali,

lecz gdy odpali i ponownie będę chciał zapalić to zakręci od razu. 

Zakręć gaz na butli.

Gaz zakręcony, w dalszym ciągu przerywa https://www.youtube.com/watch?v=V5ZVvT3pR3Y

Tutaj na filmie udało mi się nagrać jak to występuje w innym przedziale obrotów. Pedał gazu wciśnięty do oporu bez odpuszczania i widać zachowanie auta

• 2 tygodnie później...

A więc tak. Problemu dalej niestety nie rozwiązaliśmy. W ciągu ostatniego czasu sprawdziłem na kolejnym komplecie cewek NGK jednak bez skutku. Podmieniłem map sensory, odpinałem pierwszą sondę lambdę na drugiej jest emulator bo jest DP. Podmienialiśmy zawór N75, wymieniliśmy pompę paliwa. Przepustnica czysta. Wartości doładowania dziwnie skaczą jak EKG :/ Filmik w linku. Widać dziwne wartości typu 2200/2400mbar ciśnienia doładowania. Przy okazji czy ktoś zna wartości oraz jaki % korekcji powinien mieć czujnik spalania stukowego? Te któr