Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zaloguj się, aby obserwować  
Ad00

Scenic II phII Klimatyzacja - nie wychodzi chłodne powietrze

Recommended Posts

Witam,
posiadam Scenica II 2007 rok poliftowy, 2.0 benzyna.
Mialem problem z klimatyzacja.
Byla nie szczelna rurka przy chlodnicy, zostala wymieniona (ta dluga ktora idzie do grodzi za silnikiem) i przy okazji skraplacz
Dzis bylem u mechanika, klimatyzacja dziala pod ta jego maszyna, dmucha, chlodzi.
Nabil gaz. Szczelnosc OK.
Wyjechalem, wlaczam AC, na kokpicie pokazuje podswietlone AC. Lecz nie zalaczala sie sprezarka nie bylo charakterystycznego "cykniecie"
Wracam do mechanika, sprawdza gaz jest, podlacza kompa, pokasowal jakies bledy - wlaczam slinik, wlaczam AC, slychac sprezarka zalacza sie.
Lecz z kratek w srodku auta nie wieje powietrze z klimy, dlaczego? Dopiero na poniedzialek sie umowilem na to by sie lepiej temu przyjrzal, a mnie to juz trapi, moze ktos ma pomysly o co chodzi?

 

:lapka:

Regulamin forum się kłania :!: - Prezes 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czujnik ciśnienia czynnika chłodzącego do wymiany. Jest przy chłodnicy.

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

I to daje takie objawy? Czy cos jeszcze moze byc?

 

Mam drugi w domu taki czujnik chetnie bym go podeminil - ale to chyba wiaze sie z utrata czynnika wbitego?

 

EDIT 12:51

 

I wlasnie przestala sie zalaczac sprezarka, auto postalo troche, schodze sprawdzic, wlaczam silnik, ok zalaczylo raz- wylaczam znow wlaczam, i odpalam AC i juz nie zalacza sie sprezarka, wiec albo znow blad zlapala albo co zatarta?

 

:lapka:

Regulamin forum się kłania :!: - Prezes 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak samo miałem: po odpaleniu silnika sprężarka załącza się tylko raz.

Czynnik nie ucieknie pod warunkiem że zawór zwrotny w gnieździe pod czujnikiem jest sprawny. U mnie trzymał. Kupiłem od Opla. Okrągła wtyczka 3 pin.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Podmienilem na inny uzywke, dalej nie zalaczal sie, przy odkrecaniu poprzedniego czujnika lekko syknelo, i ociupinke bylo slychac ze sie sączy, ale jak nalozylem drugi czujnik cisnienia uszczelke i dokrecilem to sie uspokoilo. Jednak na tym drugim czujniku nie zalacza sie rowniez, moze zlapala sprezarka blad i trzeba kompem wykasowac?

 

:lapka:

Regulamin forum się kłania :!: - Prezes 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

U mnie po wymianie na nowy odrazu zaczęła pracować poprawnie. Wygląda na to że trzeba podpiąć komputer i zobaczyć jakie ciśnienie widzi sterownik silnika. Może używany być nie sprawny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To nie wiem w co teraz rece wsadzic. Sam chyba nie mam co juz dlubac. :) Jedynie jeszcze w weekend zobacze pod 12V sprezarke. Bez kompa nic nie zdzialam chyba

 

:lapka:

Regulamin forum się kłania :!: - Prezes 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać odpowiedź i zarejestrować się później. Jeżeli posiadasz już konto, zaloguj się teraz, aby powiązać odpowiedź ze swoim kontem.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wklejać zdjęć bezpośrednio do edytora. Wgraj lub dodaj zdjęcie z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  

×
×
  • Utwórz nowe...