Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Nagle przestały działać wszystkie szyby .

jdmis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Bardzo proszę o pomoc.

W poniedziałek wszystkie cztery szyby działały jak trzeba dzisiaj od rana żadna nie działa.

Nie reagują na przyciski ze strony panelu kierowcy oraz z każdych drzwi z osobna. Szyby są funkcją impulsowego zamknięcia i zabezpieczenia przed przycięciem.

Bezpieczniki są dobre, napięcie na bezpiecznikach jest, napięcie na pinach zasilających w złączach R na słupkach jest.

Próbowałem zrobić test wykonawczy w PyClip w sekcji UCH i zasterować szyby. Sygnał jest podawany bo szyby próbują iść w górę, nie mogą bo są zamknięte ale przynajmniej 2 z 4 reagują. Niestety wtedy PyClip się wysypuje. Błędów w podzespołach nie ma.

Cyli wygląda to tak, że zasilanie silników jest, sygnał zamknięcia szyb UCH podaje i widzi go min. 2 szyby, nie ma jakby sygnału sterowania z przycisków. UCH na macanie suchy, wody nie ma na podłodze, odpływy drożne. SKrzynka bezpieczników w kabinie OK, skrzynka bezpieczników w komorze silnika ok na oko (rok temu czyszczona kontakt sprayerm), śladów wody nie mawidocznych. Fakt od dwóch dni ciągle pada.

Wszystko inne działa w samochodzie jak trzeba, tylko szyby martwe.

DSC_3128_resize_38.jpg  DSC_3129_resize_22.jpg

@aniewa może Ty masz jakiś pomysł?

Wydaje mi się, że wszystkiemu winny jest panel sterowania szybami w drzwiach kierowcy.  Sprawdź czy masz dodatkowy przekaźnik do sterowania szybami? Jeżeli jest to będzie umieszczony w skrzynce bezpieczników kabiny nad przekaźnikiem akcesoriów. 

@aniewa przekaźnika nie ma. Sprawdziłem już.

Na drugi dzień szyby zaczęły normalnie funkcjonować. Dzisiaj sprawdzamy, od kierowcy opuściła się i podniosła, od pasażera opuściła i koniec. Próbowałem wymusić zamknięcie z karty i przycisku na drzwiach. Nic. Walnąłem pięścią w okolice panelu szyb kierowcy. Szybę dało się zamknąć i ponownie otworzyć. Czyżby panel sterowania? Jutro wyjmę go, rozbiorę i przelutuję wszystkie punkty. Zobaczymy czy pomoże.