yoggie Opublikowano 21 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Witam, mam świecącą się kontrolkę airbaga i dlatego kupiłem sobie tego elma327 pod bluetooth żeby ogarnąć sobie błąd i lokalizację usterki. Niestety diagnostyka w programie torque pro nic nie pokazuje (żadnych błędów). Myślałem, że to błąd aplikacji dlatego sprawdziłem na innych, wynik ten sam, czyli żadnych błędów... Co może być przyczyną? Ten błąd akurat może być nieobsługiwany przez tego elma? Czy może faktycznie żadnego błędu nie mam, a po prostu jakieś zwarcie jest i przez przypadek się pali kontrolka airbag+service? PS. Dodam, że ruszałem kontakt pod siedzeniem + taśma zwijacza była wymieniana pół roku temu, więc prawdopodobnie tutaj nie leży przyczyna airbaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 21 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Normanie Torque nie łączy się z poduszkami powierznymi, łączy jedynie z silnikiem. Dopiero posiadając odpowiednie PID-y do Torque można odczytać błędy i parametry airbag. Podobnie inne programy. Zainstaluj Pyclip i jeżeli elm 327 będzie na odpowiednim chipie (PIC18F25K80) to połączysz się z wszystkimi sterownikami samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoggie Opublikowano 21 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Dnia 21.11.2020 o 18:01, aniewa napisał: Po co mnie przedrzeźniasz nie mam z takim czipem.. jakies inne wyjscie? REGULAMIN Forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 21 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Jedyne wyjście to odżałować 40 zł i kupić odpowiedni, chociaż też bez 100 % gwarancji, że będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoggie Opublikowano 21 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 to juz chyba lepiej do mechanika podjade za 10 zł mi powie co to za błąd xD REGULAMIN Forum się kłania, pkt 5 - Prezes Witam, pali mi się kontrolka airbaga i wydaje mi się ze problem tkwi w przerwie między pokazanym na zdjęciu bolcem a układem elektronicznym. Sprawdzałem miernikiem i bolec nie dotyka styków płytki. Pytanie czy tak powinno być? Chcę to lutować dlatego pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 Te bolce chyba są od klaksonu. Na płytce nie ma elementów do airbagu, u dołu po lewej jest tylko wtyczka do połączenia taśmy i przycisków tempomatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoggie Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 Dnia 23.11.2020 o 16:00, aniewa napisał: Po co mnie przedrzeźniasz Tak prawdopodobnie masz rację. Jednak problem tkwi w taśmie REGULAMIN Forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi