Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Alternator czy regulator napięcia ?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Koledzy kolejny problem.....

Tym razem objaw następujący,

Przy dodawaniu gazu przy około 2-3 tyś obrotów zaczęły przygasać światła, zwalniała dmuchawa...

Co jakiś czas zapalała się kontrolka ładowania i STOP, ale jak zwalniałem gasła.

W wigilię wracałem do domu , kontrolka ładowania się zapaliła i nie zgasła....natomiast po kilku kilometrach zgasł silnik..wcześniej zaczął wyłączać

po kolei : abs, wspomaganie itd...

Nie odpalał ponieważ już było za słabe napięcie w baterii.

Zauważyłem,że klemy były luźno na elektrodach (mechanik zapomniał dokręcić jak wymieniał rozrusznik)

Dokręciłem.

Dzisiaj znajomy mechanik zmierzył napięcie i stwierdził ,że alternator lekko przeładowuje ,a przy wyższych obrotach nie doładowuje....

I stąd moje pytanie , które do szanownych kolegów kieruję.....Co to może być?? Regulator ? Szczotki ??

Z góry dziękuję za pomoc w w/w temacie.

Pozdrawiam jeszcze świątecznie :)

48 minut temu, martijn napisał:

Dzisiaj znajomy mechanik zmierzył napięcie i stwierdził ,że ;

- alternator lekko przeładowuje ,

- a przy wyższych obrotach nie doładowuje....

Co to może  być?? Regulator ? Szczotki ??

Proponuje wizytę u kumatego elektryka, który bez problemu odpowie na te ogólne pytania.

• 2 tygodnie później...

Witam.

Tak jak pisze Andrzej proponuję zmienić elektryka. Na wolnych lekko przeładowuje - przez chwilę może pokazać więcej niż 14 V jeśli akumulator jest wyczerpany. Na wyższych obrotach pokazuje normalnie około 13,3 V

Dnia 28.12.2020 o 11:34, martijn napisał:

Przy dodawaniu gazu przy około 2-3 tyś obrotów zaczęły przygasać światła, zwalniała dmuchawa...

Wyraźnie świadczy o końcówce szczotek lub owalnych pierścieniach twornika. Napięcie (moc wytworzona) w funkcji obrotów zamiast rosnąć, u Ciebie maleje.