Pustelnino Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 (edytowane) Siema. Mam problem z wymianą całego ramienia wycieraczki z tyłu. Otworzylem ten plastik, który kryje śrubę, odkręciłem nakrętkę i tyle... Ramię ani drgnie. Próbowałem złapać je szczypcami i odkręcać dość mocno, ale nie idzie. Czy jest na to jakiś magiczny sposób czy po prostu śruba się "zastała" albo przymarzła? Edytowane 13 Lutego 2021 przez Pustelnino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Klasyczny problem, potrzebny jest odpowiedni ściągacz. Trzeba to podlać jakimś WD40 albo czymś innym penetrującym i zastosować ściągacz do wycieraczek albo ściągacz do łożysk. Bez tego nie dasz rady. Samego ramienia się nie odkręca tylko trzeba je ściągnąć wzdłuż osi. Ramię osadzone jest na wieloklinie i łatwo się zapieka. Ja u siebie ściągałem wycieraczki czymś takim jak na zdjęciu (ściągacz, z aukcji allegro). Kładłem coś na szybę, jakiś kocyk, żeby w razie uderzenia nic się nie stało i wycieraczki schodziły bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackowskipatryk Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Na wierzchu jest nakrętka. Skoro ją odkręciłeś to musisz zdjąć wycieraczkę pociągając ją czasami jak się zapiecze trzeba ściągacza użyć. W tym miejscu (szyba) raczej młotkiem nie pukniesz. Psiukaj WD 40 zawsze coś pomoże. Może podgrzej ??? Zaznacz sobie na szybie przed zdjęciem w jakiej pozycji jest wycieraczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Ja u siebie w Megance podlewałem WD przez kilka dni i nic, później kupiłem mały ściągacz do wycieraczek, też nie dał rady. Dopiero duży ściągacz do łożysk zrobił robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pustelnino Opublikowano 13 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Wow... Dzięki panowie. Nie myślałem, że to tyle zachodu z tym może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Ja ściągacza nie miałem, ale ze względu na to, że plastik i tak już był pęknięty, to go odłamałem i na trzpieniu została metalowa tulejka, którą zwyczajnie przeciąłem i potem zostało już tylko zamontowanie nowego ramienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi