MichalVTS Opublikowano 17 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 Panowie, ostatnio wyjeżdżając z zaśnieżonego parkingu trochę rzuciło mi samochodem na boki, co próbowałem kontrować skręcając koła, żeby jechać w miarę prosto. Po wyjeździe na równą, odśnieżoną drogę, zauważyłem, że samochód mocno ściąga na lewo, do tego widziałem jadąc prosto, że reflektory są skręcone w prawo (jakby komputer uznał, że mimo jazdy na wprost, kierownica jest skręcona w prawo). Na postoju kierownicą można było kręcić w lewo normalnie, a w prawo jedynie o pół obrotu, po czym wspomaganie blokowało dalszy skręt. To nie występowało podczas jazdy. Problem się sam naprawił po tym jak nawróciłem na drodze osiedlowej skręcając w prawo. Samochód wtedy wyświetlił komunikat "Skontroluj ESP" i wyświetlił pomarańczowy klucz. Komunikat zgasł po przejechaniu kilku metrów prosto po nawrocie. Zastanawiam się co mogło być przyczyną dziwnego zachowania samochodu, żeby móc to na przyszłość wyeliminować. Czy któryś z Was miał podobny problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 17 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 Kilka dni temu miałem identyczny problem po jeździe w głębokim śniegu, 100 % tych samych objawów. Samo przeszło i jest ok. Zobaczę może podłączę elma i odczytam błąd który spowodował takie zachowanie o ile jeszcze jest w pamięci. Raczej tym incydentem bym się nie przejmował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 17 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 Ja się najpierw przestraszyłem, że maglownica oszalała i w jakiś magiczny sposób listwa się przestawiła, ale skoro to powtarzalna sytuacja, to obstawiał jakiś dziwny błąd elektroniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 17 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 Sprawdziłem przed chwilą błędy ABS/ESP. Jeden błąd to DF221 - informacja multipleksowa z czujnika kąta koła kierownicy i drugi błąd DF 001 - napięcie zasilania modułu ABS, po odczycie kontekstu wyszło, że napięcie wynosiło 17,18 V. Kilka dni już jeżdżę i wszystko jest w porządku. Błędy wykasowałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 17 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 Dzięki za opis, trochę mam spokojniejszą głowę wiedząc, że to nie duża usterka mechaniczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi