Motofan46 Opublikowano 2 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 Nietypowa sprawa , mam do kupienia auto z silnikiem 1,9DCI rocznik 2006 ale właściciel mówi ,że silnik był wymieniany nie zna się . 2006 powinien być na SIEMENSIE dziwne , że zmieniony to te wcześniejsze na DELPHI często zmiana silnika jest tańsza niż remont . Nie znam wizualnej różnicy może ktoś z was ma fotkę pompy wtrysków jak to poznać na jeden rzut oka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 2 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 2 godziny temu, Motofan46 napisał: mam do kupienia auto z silnikiem 1,9DCI rocznik 2006,ale właściciel mówi, że silnik był wymieniany nie zna się . To jest ściema; - należy profilaktycznie, wcześniej zaznajomić się w wyglądem silnika 120 KM oraz 130 KM, Należy kupować auto z silnikiem 1,9 dci o mocy 130 KM a nie 120 KM; - są to silniki spełniające normę euro 4, - wyposażone w fap-a z 5 wtryskiwaczem, - wersje 130 KM nie mają problemu z panewkami ( pompa olejowa dająca wyższe ciśnienie) , - pompa oleju na 24 zęby ( stara miała 20 zębów ), - większa miska olejowa, więcej oleju, - zawór EGR chłodzony cieczą, - zmodyfikowana odma olejowa, nie ulegająca przytkaniu, - zmodyfikowana pompa vacu, - turbo mocniejsze, chłodzone cieczą, - zmodyfikowana pompa wtryskowa, - mocniejsze i większe gabarytowo wtryski, elektromagnetyczne Bosch -Euro 4 - inaczej wyprofilowane głowice - większe, wyższe, - oprogramowaniem podnoszącym moc, - inny kolektor wydechowy, - filtr oleju o większych gabarytach ( pojemności), pasujący też do modelu 120 KM, - Ciśnienie doładowania absolutne turbosprężarki ; Silnik 1,9 dci / 120 KM -> spełnia normę Euro 3, - Ciśnienie doładowania turbosprężarki to ; 2,2 bara Silnik 1,9 dci / 130 KM → spełnia normę Euro 4 ( FAP ) - Ciśnienie doładowania turbosprężarki to ; 2,5 bara, - Oprócz nowego kształtu komory spalania, silnik 1.9 dCi /130 KM został wyposażony w układ wtrysk paliwa najnowszej generacji, celem uzyskania jeszcze drobniejszego rozpylenia paliwa, - Ciśnienie wtrysku dla silnika ; a/ 130 KM to ; do 1600 barów b/ 120 KM to ; do 1350 barów. - Zastosowano wielokrotny wtrysku paliwa, który wpływa na polepszenie procesu spalania oraz na akustykę pracy silnika ; a/ wtrysk pilotujący - eliminuje stuki przy zimnym silniku oraz hałasy pracy na wyższych obrotach i zmniejszenie zanieczyszczeń, b/ wtrysk dopalający - powodujący regenerację filtra cząstek stałych, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motofan46 Opublikowano 2 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 Dzięki za odpowiedź . Czyli sadzisz, że to ściema nikt silnika nie wymieniał ? Czy jest możliwa zmiana na gorszy 120KM . lub ten na Delphi pewnie wiązki , komputer itp nie będą się zgadzać . Auta jeszcze nie widziałem na razie kontakt był telefoniczny . Jak się mam zdecydować na jazdę do niego to chcę się przygotować teoretycznie . Mam swoją Megankę 1,5DCI na Delphi ale nie znam optycznie tego 1,9 . Gdzieś przelotnie widziałem ale nie pamiętam szczegółów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 2 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 6 minut temu, Motofan46 napisał: Czyli sadzisz, że to ściema nikt silnika nie wymieniał ? Ściema, że nie wie na jaki wymienił!!! Skoro wymieniał, to z pewnością miał silnik 120 KM, a że nie wie to z pewnością na taki sam, Silniki 1,9 dci nie cierpiały na przepadłość silnika 1,5 dci, Należy wykonać pracę; - zobaczyć auto z silnikiem 120 KM, - zobaczyć auto z silnikiem 130 KM , - do zakupu auta używanego; - należy solidnie się przygotować, - nie tylko teoretycznie, - należy poświęcić trochę czasu i zaliczyć kilka egzemplarzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 2 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 Bo 1.9 jest na boschu i nie ma opiłkowania, częściej padają przez zatarcie panewek, ale to zależy jak kto dba, bo jak oliwa w pore zmieniana to 3.5 do 4 pak robią. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 2 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 4 minuty temu, krzychu73 napisał: Bo 1.9 jest na boschu i nie ma opiłkowania, częściej padają przez zatarcie panewek, Pierwsza część zdania jest poprawna, natomiast; - wersje 130 KM nie mają problemu z panewkami, - pompa olejowa dająca wyższe ciśnienie o ok; 1bar, - pompa oleju na 24 zęby ( 120 KM miała 20 zębów ), - większa miska olejowa, więcej oleju, warto stosować markowy olej minimum 5W40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 2 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2021 (edytowane) 4 godziny temu, Motofan46 napisał: Czy jest możliwa zmiana na gorszy 120KM . Tak goły słupek podejdzie. 4 godziny temu, Andrzej-2010 napisał: - zobaczyć auto z silnikiem 120 KM, - zobaczyć auto z silnikiem 130 KM , To napisz koledze po czym ma poznać. Sorki nie zauważyłem że już napisałeś wyżej. Edytowane 2 Marca 2021 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motofan46 Opublikowano 4 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Dzięki za pomoc . Auta jednak nie kupiłem . Silnik był 120KM w dowodzie i zapewne taki sam w samochodzie . Skrzynia przy wkładaniu 3 biegu lekko zgrzytała pewnie synchronizator . Odpuściłem sobie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 4 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 37 minut temu, Motofan46 napisał: Auta jednak nie kupiłem . Silnik był 120KM w dowodzie i zapewne taki sam w samochodzie . Celuj w auto z silnikiem o mocy 130 KM, po ma on szereg błędów poprawionych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi