PRR Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Cześć, Megane 3 1.6 110KM + LPG Mam problem z odpalaniem na zimnym. Zauważyłem, że najczęściej jak jest zimno i mokro. Kręci, odpala na chwile potem obroty spadają do 500 i tutaj loteria albo podciągnie do 1000 i będzie ok albo zgaśnie. Na filmie akurat zgasł. Po odpaleniu 2/3 sekundy i wszystko jest ok oprócz tego, że potrafi się zakrztusić na pierwszych 200m od ruszenia. Na rozgrzanym silniku pali od razu i bardzo ładnie podczas odpalenia wkręca się na 1500obr. Wszystko wskazywało na KZFR lub jego elektrozawór wiec razem z rozrządem wymieniłem i koło i elektrozawór. Reasumując wymieniłem: - rozrząd + kzfr - elektrozawór kzfr (wraz z uszczelką) - świece - uszczelkę na pokrywie zaworów Ma ktoś jakiś pomysł co to jeszcze może być? Niestety nie mam dostępu do Clipa, jedynie podstawowy bt elm - jeśli w czymś pomoże. video-1618479243.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zakręcasz butlę gazową i sprawdzasz powtórnie - oczywiście po długim postoju. Upewnisz się wtedy, czy przyczyną nie jest puszczający któryś wtryskiwacz gazowy. Na razie można kwestionować poprawność wymiany rozrządu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRR Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) 19 godzin temu, jabrze napisał: Papuga Ok, dzięki za radę. Zakręcę dziś butle i zobaczymy jutro rano. Czy jeśli rozrząd byłby źle ustawiony/źle zamontowany to problemy nie byłyby cały czas? Tzn., nie ważne czy zimny czy ciepły. REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.13 - Prezes Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Dokładność rozrządu ujawnia się na zimnym silniku. Ponadto sprawdzić należy ciśnienie paliwa przy starcie pompy. Może to ona ma wpływ na za niskie obroty po rozruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRR Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 19 godzin temu, jabrze napisał: Papuga ok, dzięki za podpowiedzi. Sprawdzę jutro rozruch na zakręconej butli, jak będzie dalej tak samo to chyba czas pojechać na reklamację rozrządu... chyba, że są tu jeszcze jakieś inne pomysły ? REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.13 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Przed wymianą rozrządu miałeś problem z zapalaniem? Nigdy nie musisz uzupełniać płynu chłodzącego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRR Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Miałem czasem problemy z odpalaniem, dlatego wymieniłem kzfr i elektrozawór. Ale wtedy odpalał, wkręcał się ok do ok. ~1500 obrotów i od razu gasł. I po następnym odpaleniu w większości przypadków już normalnie gładko odpalał. Nie dusił i nie "rzęził" się tak jak teraz. Płyn mam cały czas w normie, nie ubywa go. Tak samo jest z olejem - cały czas pod max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Czyli było dobrze. Po wyeliminowaniu wpływu wpływu gazu masz podstawę do reklamacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRR Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 18 godzin temu, jabrze napisał: Papuga Wczoraj zakręciłem tą butle od gazu, dziś rano było troszkę było troszkę cieplej ale odpalił podobnie. Tzn, zarzęził, obroty spadły do 500, telepało go ale dał radę tym razem wciągnąć na 1000 obr. i nie zgasł. Po 3sekundach już chodził tak jak trzeba. Przez weekend i tak nic nie załatwię ale pomyślałem, że jeszcze przeczyszczę przepustnice oraz przy okazji czujnik wałka i wału. REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.13 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zwróciłem uwagę, że przy zapalaniu rozrusznik kręcił jak w dieslu. Tak na wszelki wypadek wyczyścił bym złącze zasilające pompę paliwową. Może te niskie obroty to ciśnienie poniżej 3 Barów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRR Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Chodzi o złącze przy pompie paliwa? Spoko, też mogę przeczyścić. Właśnie też zauważyłem, że jak kręci to strasznie nim telepie tak jakby nie miał wystarczająco dużo paliwa lub powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Tak. Brak odpowiedniego ciśnienia paliwa przy określonym czasie wtrysku to zaniżona dawka potrzebna do zapłonu. Telepanie silnika to jego objaw. Musimy wziąśc pod uwagę, że silnik pompy jest chłodzony paliwem, a bardzo często są to resztki w przypadku korzystania z LPG. W samej pompie szybciej się uszkadza zaworek ciśnieniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRR Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 @jabrze ok, na razie mam co robić, może to jest jakiś trop. Mam jeszcze pytanie apropo wyeliminowania czynniku gazu... Ja w sumie wczoraj zrobiłem tak, że przełączyłem na benzynę, zakręciłem butle z gazem i przejechałem ~500m/1km. Może jednak coś tego gazu zostało i trafiło rano do układu? W jaki sposób mogę się go pozbyć tak aby mieć pewność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Przy zakręconej butli przełączyć z benzyny na gaz i silnik zgaśnie, a instalacja cała zostanie opróżniona, bo wtryskiwacze będą otwierane tak długo, jak silnik będzie kręcił wałem powyżej 150 obr. tzn. jak czujnik wałka odczyta niezakłócony impuls. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRR Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) @jabrze dobra, to jeszcze zrobię taki test jutro rano ? moja instalacja ma ok. 2tyg więc też nie wykluczam, że coś jest nie tak. Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez PRR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi