krzemyk Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) Jakieś 5 lat temu zgodnie z nawet z manualem z tego forum doposażyłem moją megankę w tempomat. Wszystko działo dobrze do zeszłego roku, kiedy padła taśma. Ostatnio zaczęła świecić też kontrolka poduszki, więc w końcu zebrałem się za naprawę. Taśma wymieniona, poduszka nie świeci przyciski tempomatu działają (parametr ET703). Objaw niestety jest taki jak poniżej - ET042 mówi, że tempomat no detected. Komputer wykrywa obecność tempomatu: Próbowałem resetować ustawienia, odłączać akumulator i wyłączą/włączać tempomat w liczniku - i nic. Ma może ktoś jakiś pomysł jak naprawić? Edytowane 3 Maja 2021 przez krzemyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Nie można włączyć ? ( kontrolki na liczniku ) Widzisz wszystkie przycisku w ecu silnika ? Jakie błędy są w aucie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) Tempomat i ogranicznik załącza się na liczniku (kontrolka i pojawia się standardowy napis na LCD). Nie mogę ustawić prędkości/ogranicznika. Tak jakby nie działy przyciski na kierze - ale działają - bo jak naciskam to ECU silnika pokazuje co jest naciśnięte - wszystkie 4. Jedyny błąd jaki mam w aucie teraz to świece żarowe - nie miałem czasu sprawdzić/naprawić: Edytowane 3 Maja 2021 przez krzemyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 To masz odpowiedź na pytanie Masz błąd na silniku i tempomat nie działa - jedna zasada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Dzięki, jestem zaskoczoy, Spróbuję ogarnąć ten błąd i zobacyzmy co będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Mapsensor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 12 godzin temu, krzemyk napisał: Jedyny błąd jaki mam w aucie teraz to świece żarowe Błąd świec żarowych nie powoduje wyłączenia tempomatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 14 godzin temu, szwagier24a napisał: Mapsensor Mapsensor wymieniałem już zeszłej zimy. Jak padł to był jednak błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk Opublikowano 3 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Udało się ogarnąć tema. Chyba... 1.Usunięty błąd sterownika świec żarowych (na szczęście tylko spalona świeca). 2. Czyszczenie sterownika ECU (RZ034). Tu nie do końca wszystko poszło dobrze z backupem eepromu, ale jest ok... Tempomat i ogranicznik po tych zabiegach działa. Co ciekawe ET042 jest dalej jako not detected... Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi