KuriLdz Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Witam, posiadam Meganke 3 1.5 dci 110km, dziś pojawił mi się komunikat sprawdź układ wtrysków i paliwa, podejrzewałem że to może być zapchany filtr dpf gdyż już wcześniej była taka sytuacja, dlatego zrobiłem ok 30km na trasie po czym kontrolka zgasła, jakieś 2 godziny później ta sama sytuacja znowu kontrolka się zapala i tym razem robię koło 40 km i kontrolka gasnie po krótkim postoju pod sklepem odpalam auto i po przejechaniu krótkiego odcinka kontrolka znowu się zapala niestety i tu moje pytanie czy może to wrozyc że filtr dpf kończy swój żywot?? REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6, 5.7 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 A dlaczego ten błąd powiązałeś z filtrem sadzy?? Weź czymkolwiek odczytajj błędy ze sterownika. Dodatkowo te sterowniki potrafią padać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuriLdz Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Wiem, że trochę to takie wróżenie z fusów jeśli się tego błędu nie odczytało, poprostu miesiąc temu miałem podobna sytuację, odczytałem błąd wyszedł zapchany dpf, więc powtorzylem ten zabieg i dziwiło mnie ze wypalając dpf kontrolka znika a potem po uruchomieniu auta jeszcze raz zapala się, dodam że auto mocniejszych drgań dostawało w momencie gdy błąd wyskakiwał . Dzisiaj odczytam i dam znać. REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6, 5.7 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuriLdz Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Byłem u diagnosty 34 g sadzy w filtrze tak więc wieczorna akcja wypalania mnie czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 18 godzin temu, KuriLdz napisał: po przejechaniu krótkiego odcinka kontrolka znowu się zapala niestety i tu moje pytanie czy może to wrozyc, że filtr dpf kończy swój żywot?? Przy przebiegu ok;160.000 km raczej filtr fap nie kończy swojego żywota; - z pewnością jeździsz na krótkich odcinkach, dużo po mieście, - filtr nie zdąży się wówczas rozgrzać, nagrzać i wypalić sadzy podczas normalnej jazdy, Aby tego problemu uniknąć, należy dbać; - o prawidłowy stan silnika, - korzystać z paliwa wysokiej jakości, - oleju silnikowego właściwego dla danego silnika; dla silnika z FAP, o specyfikacji RN0720, - przeprowadzać właściwy serwis ; szczególnie - wymiana filtra paliwa, - unikać krótkich/częstych tras ; - jak silnik zaczyna zamulać, koniecznie, - trzeba pogonić auto po trasie na wysokich obrotach ( > 3000 ) i po kłopocie , - nie katować silnika - gdy jest nienagrzany do właściwej temperatury, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuriLdz Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgodzę się z Tobą, niestety większość tras jest po mieście, do pracy też rzut kamieniem, poprostu trzeba częściej wyruszać w trasę żeby go przegonić trochę, najważniejsze że problem zdiagnozowany teraz tylko działać w tej kwestii żeby filtr nie uśmiercić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi