szeryf85 Opublikowano 9 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 Cześć wszystkim Od wczoraj jestem szczęśliwym (mam nadzieję, że tak zostanie) posiadaczem Grand Scenica. Podczas powrotu do domu (400km) auto kilka razy szarpnęło przy jednostajnej jeździe, a raz na zegarach mignął mi komunikat "start stop włączony/wyłączony" (coś takiego, szybko zniknęło). Zastanawiam się czy jechać do serwisu na diagnostykę komputerową, czy jeździć i obserwować. Prędzej czy później będę musiał kupić sobie interfejs do diagnostyki, bo lubię sam kontrolować auto Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 9 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 Godzinę temu, szeryf85 napisał: Podczas powrotu do domu (400 km) auto kilka razy szarpnęło przy jednostajnej jeździe, a raz na zegarach mignął mi komunikat "start stop włączony/wyłączony" (coś takiego, szybko zniknęło). Jakiej mocy silnik i z którego roku? W większości przypadków - wina leży po stronie stanu akumulatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szeryf85 Opublikowano 9 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 Silnik 130 km, rok 2017. Pali na dotyk, więc zakładałem że akumulator jest ok, ale mogę go sprawdzić. Ten komunikat "start stop włączony/wyłączony" to też podczas jazdy, obroty na ułamek sekundy spadły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 9 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 Masz system tzw; ECM ; - podczas przyspieszania ; - alternator jest rozłączany i prąd jest pobierany tylko z akumulatora, - przy hamowaniu silnikiem ; - maksymalnie obciążany i ładuje akumulator, - akumulator w tym systemie – średnio wytrzymuje < 4 lat , Sprawdź stan klem i połączeń masowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 9 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 2 godziny temu, szeryf85 napisał: Podczas powrotu do domu (400km) auto kilka razy szarpnęło przy jednostajnej jeździe, a raz na zegarach mignął mi komunikat "start stop włączony/wyłączony Z czegoś te szarpnięcia wynikały i może w sterowniku silnika coś zapisało więc warto podłączyć komputer. Każde niedomaganie silnika powoduje wyłączenia systemu S&S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szeryf85 Opublikowano 9 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 Jutro spróbuję podjechać gdzieś na diagnostykę. Dzięki za pomoc. W sterowniku silnika błędów nie było. Po wymienia oleju i wszystkich filtrów auto na razie nie szarpie, więc mam nadzieję że będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J3drula Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 paliwo? ostatnio meganka z 1.3 140 kucy zrobiła podobnie, tylko u mnie błąd przedniego radaru. później dwa dni miałem problem z ruszeniem do tyłu po odpaleniu, gasł po dodaniu gazu, ale sytuacja się unormowała. stało się to kilkadziesiąt km po zatankowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szeryf85 Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Paliwo raczej nie, bo po wymianie filtrów od razu przestało szarpać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamJastarnia Opublikowano 23 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Mam taki sam problem silnik 1.6DCi 130 KM. Koleos 78 tys. W serwisie nie wiedzą co to. Za 2 tys kończy mi się gwarancja. I nie wiemy co powoduje te szarpnięcia / chwilowe jedno sekundowe przerywanie pracy silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miler100 Opublikowano 12 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2022 AdamJastarnia udało się rozwiązać problem z szarpaniem silnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi