Opsik99 Opublikowano 27 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 cześć, mam problem ze świeżo zakupionym scenic'em mianowicie polega on na tym że po przejechaniu ok 5km przy zakręcaniu auto zaczęło nagle wariować: jakby wspomaganie padło na chwilę. przejechało tak ok 300m po czym zupełnie zgasło i nie chciało się odpalić przez ok 15 min. W trakcie walki z odpalaniem pokazała się cała paleta błędów - check steering/steering foult/tyre pressure sensor foult/speed limiter foult/electronic foult, zaczeły również szaleć wycieraczki a spod maski wydobywały się dziwne trzaskające dźwięki. Auto ponownie odpaliło, podziałało chwilę i przy wchodzeniu w kolejny zakręt znowu zaczęło przygasać - radio, wspomaganie, światła. Na liczniku pokazały się dwie kreski. Czy miał ktoś z Was taką kanonadę błędów? czy są to objawy czegoś poważnego? Dodam że przy jeździe próbnej wszystko było ok, sprzedawca rzekomo włożył do niej nowy akumulator bo poprzedni szwankował. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.7 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko-ma Opublikowano 28 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 Klasyczne Scenicowe objawy akumulatora w złej kondycji - lub uszkodzenia w obrębie zasilania, typu luiźna klema, skorodowana główna masa, uszkodzenie w obrębie modułu zabezpieczeń na dodatniej klemie akumulatora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opsik99 Opublikowano 28 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 (edytowane) Jest prawa klemą luźna, ale jest problem z jej dokręceniem dzis dodatkowo zgasł mi, oczywiście po zrobieniu zakrętu, nie chciał odpalić, zero reakcji akumulatora, ściągnąłem klemę i jeszcze raz ja założyłem i zaczęło mocno syczeć ze skrzynki po prawej stronie od akumulatora Edytowane 28 Maja 2021 przez Opsik99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opsik99 Opublikowano 29 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Warto tą skrzynkę otworzyć- przypadkiem nie pływa w wodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko-ma Opublikowano 1 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2021 Czyli jednak klasyka... Doraźnie można poprawić sytuację podkładając pomiędzy klemę a słupek akumulatora pionowo kawałek (lub kilka) cyny do lutowania w drucie, byle jak najcieńszej. W drodze doraźnie sprawdza się i folia aluminiowa. Docelowo trzeba ocenić stan słupków akumulatora (czy nie są zbyt wytarte w wyniku "czyszczenia" czy skręcania na siłę. Jeśli nie - z reguły wystarcza wymiana klemy ujemnej na nowa oraz wymiana całego modułu zabezpieczeń akumulatora (jest dostępny fabrycznie nowy, byle kupić taki sam, nie "podobny", bo odmian jest kilka). zwłaszcza, że "syczało" czyli gdzieś powstał łuk i możemy już mieć coś solidnie wypalone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi