maszuda1 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Witam.Proszę o podpowiedź czy jest możliwość wymiany czujników parkowania na grillu (środkowe), bez konieczności zdejmowania całego zderzaka.Proszę o ewentualny dokładny opis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maszuda1 Opublikowano 12 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2021 Po dokładnym przyjrzeniu się,wymiana tego czujnika okazała się prosta.Po zdjęciu tablicy rejestracyjnej jest dobry dostęp do obudowy czujnika.Z szerszej str obudowy , trzeba nacisnąć do wewnątrz zapinkę i wtedy całą obudowę czujnika wraz z czujnikiem, można wyjąć na zewnątrz z grilla.Po wypięciu wtyczki łatwo wymienić czujnik. Wymieniłem oryginalny czujnik Renault (Valeo 284420001R ) na zamiennik 28438 4EAOB .Ucieszyłem się bo zadziałał prawidłowo łącznie z pozostałymi z przodu i z tyłu.Niestety radość moja nie trwała długo gdyż po trzech dniach przestały działać wszystkie czujniki, tak z przodu jak i z tyłu. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć co może być przyczyną tej sytuacji. Podejrzewam jakiś bezpiecznik tylko nie wiem który, lub kiepskiej jakości zamiennik.Przeglądałem schemat rozmieszczenia bezpieczników i brak jest bezpiecznika zabezpieczającego układ czujników parkowania.Prawdopodobnie ten układ podpięty jest pod inne moduły.Tylko które ? Oczywiście może być inna przyczyna .Proszę o sugestie doświadczonych forumowiczów o możliwe przyczyny ,sposób diagnozy i naprawy.Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 12 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2021 Raczej nie bezpiecznik. Moduł jest zasilany ze wspólnego z innymi urządzeniami + po zapłonie. Wspólne zasilanie to między innymi tempomat, elektryczny ręczny, regulacja wysokości świateł i inne. Jeżeli to działa to należy odczytać błędy z modułu parkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maszuda1 Opublikowano 13 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2021 Dzięki Aniewa za zainteresowanie tematem.Faktycznie ,teraz sprawdziłem i regulacja świateł podpięta pod bezpiecznik nr7 15A działają, jak również np. silniczki otwierania elektrycznych szyb podpiętych pod bezpiecznik nr 1 10A też działają co wskazuje ,że pana diagnoza jest trafna.Niestety nie posiadam komputera do żeby odczytać błędy z modułu. Natomiast zastanawia mnie ,dlaczego ta awaria całkowitego wyłączenia systemu parkowania nastąpiła w trzy dni po wymianie niewłaściwie działającego oryginalnego czujnika na nowy (zamiennik) Czy to wina tego zamiennika i należy jednak zastosować oryginał.Czy wymiana na oryginalny może przywrócić prawidłowe działanie całego systemu parkowania.Mam też pytanie czy jest jakiś praktyczny sposób na sprawdzenie wymontowanego czujnika w warunkach domowych np za pomocą multimetru ? Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi . No niestety nikt nie podpowiedział mi jak sprawdzić domowym sposobem czy czujnik jest sprawny. Pozostało mi wymienić zamontowany zamiennik, który wyłączył mi w trzecim dniu używania ( łączni jakieś 2 godziny jazdy ) cały system na oryginalny używany czujnik ze szrotu. Po wymianie wszystko zaczęło działać prawidłowo. Wniosek z tego, że nie warto stosować zamienników niewiadomej produkcji, bo tylko podwyższają koszty koszty i utrudniają nieraz prostą naprawę. W związku z powyższym zamykam temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi