Gość Opublikowano 19 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 Podpowiedzcie coś proszę bo mnie ten Megatron (M3 Grandtour 2014 1.6 16v Pb + LPG) wykończy. Już spać przez niego nie mogę. A co dokładnie? - wczoraj rano zaczęła ciężko odpalać (długo kręci) i pojawił się komunikat skontroluj wtrysk. Po odpaleniu, za drugim lub trzecim razem, nierówno pracuje i jakby nie na wszystkich cylindrach. No to szybko Torque i co się okazuje. Lambda prawie na zero, korekty krótkoterminowe na ponad 20. Losowo wypadają zapłony ale najwięcej na cylindrze 4. Po rozgrzaniu nadal to samo. Ciężko z miejsca ruszyć. Próbowałem jeszcze odpinać cewki - po odpięciu każdej słychać że cylinder przestaje pracować. Po awaryjnym przełączeniu na LPG problemy znikają. Auto pali od razu, korekty w normie, lambda pracuje. Można normalnie jechać. No to jeszcze komputer od gazu podpiąłem i na Pb widać jak wtryskiwacze benzyny wariują. Na gazie mają czasy około 4 a na benzynie ponad 8. Tak sobie dedykuję że skoro czasy wtrysków takie duże, korekta na plus 20 a lambda na zero to auto benzyny nie dostaje. Z drugiej strony z wydechu śmierdzi benzyną. O co tu może chodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 19 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 Silnik nie dostaje odpowiedniej ilości benzyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 19 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 2 godziny temu, Przemek_DG napisał: Po awaryjnym przełączeniu na LPG problemy znikają. Auto pali od razu, korekty w normie, lambda pracuje. Można normalnie jechać. Zakręć gaz na butli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 12 minut temu, Andrzej-2010 napisał: Zakręć gaz na butli Ale jakby wtryski od gazu puszczały (albo reduktor) to by chyba na benzynie bogato było. A tu korekta krótkoterminowa jedzie na max w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 19 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 13 minut temu, Przemek_DG napisał: Ale jakby wtryski od gazu puszczały (albo reduktor) to by chyba na benzynie bogato było. Napiszesz pracę doktorska na temat zasilania benzyną; - jak zakręcisz gaz na butli, - nie jest to zbyt trudne, a szereg problemów zostanie wyjaśnionych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fullxda Opublikowano 19 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 (edytowane) 5 godzin temu, Przemek_DG napisał: Podpowiedzcie coś proszę bo mnie ten Megatron (M3 Grandtour 2014 1.6 16v Pb + LPG) wykończy. Już spać przez niego nie mogę. A co dokładnie? - wczoraj rano zaczęła ciężko odpalać (długo kręci) i pojawił się komunikat skontroluj wtrysk. Po odpaleniu, za drugim lub trzecim razem, nierówno pracuje i jakby nie na wszystkich cylindrach. No to szybko Torque i co się okazuje. Lambda prawie na zero, korekty krótkoterminowe na ponad 20. Losowo wypadają zapłony ale najwięcej na cylindrze 4. Po rozgrzaniu nadal to samo. Ciężko z miejsca ruszyć. Próbowałem jeszcze odpinać cewki - po odpięciu każdej słychać że cylinder przestaje pracować. Po awaryjnym przełączeniu na LPG problemy znikają. Auto pali od razu, korekty w normie, lambda pracuje. Można normalnie jechać. No to jeszcze komputer od gazu podpiąłem i na Pb widać jak wtryskiwacze benzyny wariują. Na gazie mają czasy około 4 a na benzynie ponad 8. Tak sobie dedykuję że skoro czasy wtrysków takie duże, korekta na plus 20 a lambda na zero to auto benzyny nie dostaje. Z drugiej strony z wydechu śmierdzi benzyną. O co tu może chodzić? Miałem podobny przypadek w 1.4 tce Jak zepsuła mi się pompa paliwa w baku ,konkretnie oring który był delikatnie rozerwany i pompa nie dawała odpowiedniego ciśnienia pb .Jak przełączyłem na lpg samochód jeżdził bezproblemowo a na pb korekty paliwowe szły w kosmos bo sterownik walczył żeby dawka paliwa się zgadzała niestety ciśnienie nie bylo takie jak powinne i wypadały zapłony oraz szarpał i nie mial mocy na pb . Edytowane 19 Września 2021 przez fullxda Błędy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 1 minutę temu, fullxda napisał: Miałem podobny przypadek w 1.4 tce Jak zepsuła mi się pompa paliwa w baku ,konkretnie oring który był delikatnie rozerwany i pompa nie dawała odpowiedniego ciśnienia pb Dzięki za podpowiedź. Trzeba całą pompę w takim przypadku wymieniać czy sam oring można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fullxda Opublikowano 19 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 Najpierw to trzeba sprawdzić czy to pompa jest przyczyna tego problemu bo to że ja miałem takie same objawy z powodu pompy nie znaczy że u ciebie będzie tak samo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 19 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 Pompa paliwa do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 (edytowane) Mój ulubiony Rosjanin zwrócił uwagę na regulator ciśnienia w pompie. Tu co prawda Duster. Ktoś ma może wiedzę, czy w Megane III jest taka sama pompa, z takim regulatorem? Czy pompa w Megane III jest rozbieralna? Widzę, że są też jakieś zestawy naprawcze w sprzedaży https://allegro.pl/oferta/pompa-paliwa-3-bary-renault-megane-scenic-laguna-5736959779 Edytowane 19 Września 2021 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 19 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 Wydaje mi się, że nowa pompa będzie nie wiele droższa. W pompie głownie siada zawór zwrotny. Mi w MII nie udało mi się otworzyć pompy aby nie uszkodzić kosza pompy - tworzywo pękło ze starości. Przy drugim aucie od razu kupiłem nową pompę. I do tego klucz do odkręcania pompy Satra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fullxda Opublikowano 20 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2021 Ja kupiłem używkę za 50 zł .Tych pomp jest pełno na allegro nie warto przepłacać za nową , jedyny problem napotkasz przy odkręcaniu plastikowego kosza trzymajacego pompę bez klucza do pompy może ci się to nie udać. Ja jak probowałem metodą deseczki i młotka to tylko ząbki się 2 ułamały a kosz ani drgnął .Klucz specjalistyczny fajnie trzyma jednoczesnie każdy ząbek i odkręca sie sprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 22 godziny temu, fullxda napisał: Ja kupiłem używkę za 50 zł .Tych pomp jest pełno na allegro nie warto przepłacać za nową Ja przy takiej robocie wybrałbym nową a nie bawił się w używkę, która nie wiadomo ile ma nalatane i kiedy padnie. Koszty samej pompy nie są znowu jakieś ogromne by się bawić w używki a prawdopodobieństwo, że nowa podziała dłużej, chyba większe Mówię o samej pompie a nie o pompie z całym osprzętem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fullxda Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 Ta robota z kluczem kupionym to pół godzinki z podniesieniem i wyciągnięciem kanapy i odkręceniu 2 śrub osłony pompy i wypięciu 2 przewodów na szybko-złączkach i jednej wtyczki bodajże .Orginalną pompą kawałem silniczka i plastiku 500 zł te za 200 parę to Chińszczyzna .Kolega ma lpg i ta pompa chodzi mu tylko podczas odpalania i do momentu przełączenia na lpg wolałbym kupić 4 używki za 50 dych niż Chińską nową o niewiadomej jakości Ja już na używce latam 2 lat zero problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 Zależy jakie szczęście ma ktoś do używanych na 50 PLN i dlatego woli nową i to nawet chińską. Zresztą w nowych autach są tylko chińskie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi