Matinsz Opublikowano 19 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 Witam serdecznie. Posiadam Reanault Scenic 3 ph1 silnik 1.5dci 110km. Problem polega na tym ze po wymianie glowicy i tloka auto ma problem z odpalaniem. Wtryski wymienione z innego silnika. Nie wiem czy cos bylo jeszcze przed zakupem tego auta. Mechanik mi powiedzial ze nie ustawia sie pompy paliwa na cechy bo to nie ma znaczenia. Wymienilem wtryski z kodowaniem( auto chodzilo ale strasznie kopcilo na bialo ) i nierowno pracowalo na wolnych obrotach przy dodaniu gazu i zwiekszeniu obrotow auto lepiej pracowalo ( powyzej 2000 obr). Zamienilem kolejnosc wtryskow w ECU i auto odpalilo bez problemow po czym zaczelo nierowno pracowac ( mniej kopcilo ) i zgaslo. teraz mam problem z odpaleniem ale jak juz odpali to silnik pracuje ale nie wchodzi z niskich obrotow na wyzsze plynnie np. z 800 -2000 obr powyzej juz plynnie. Co to moze byc ? Jak moge sprawdzic Clipem cisnienie na pompie , na listwie i dawki paliwa? Z gory serdecznie dziekuje za pomoc. REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzechuXX Opublikowano 20 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2021 19 godzin temu, Matinsz napisał: Jak moge sprawdzic Clipem cisnienie na pompie Z tego co wiem to tylko manometrem. Jak się nagrzeje to lepiej czy też dupa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matinsz Opublikowano 20 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2021 Nie miałem okazji nagrzać go do temperatury 90C myśle ze było troszkę powyżej 40. Mam jeszcze jedno pytanie czy ma znaczenie ustawienie koła zębatego na pompie wtryskowej i dlaczego. Bo widzę ze są podzielone opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 20 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2021 19 godzin temu, Matinsz napisał: Problem polega na tym ze po wymianie glowicy i tloka auto ma problem z odpalaniem. Wtryski wymienione z innego silnika. 1/ Wtryski na 100% sprawne? 2/ W niskich temperaturach daje o sobie znać ; - słabe ciśnienie sprężania, - niskie ciśnienie wtrysku; - lejący wtryskiwacz potrafi sprawić większe problemy z odpalaniem niż padnięte wszystkie świece żarowe, - przy odpalaniu powinno być minimum; 240 - 250 barów, - na luzie może być w okolicach; 200 barów, 3/ Istotne/głównie są przy odpalaniu m/in; a/ filtr paliwa oryginał, b/ brak pęcherzy powietrza pomiędzy filtrem paliwa a pompą wtryskową, c/ sprawne świece żarowe, d/ sprawny czujnik położenia wału, e/ czujnik temperatury cieczy chłodzącej decyduje o ; - czasie podgrzewania świecami żarowymi, - dawce paliwa przy rozruchu, - może być sprawcą dymienia na biało, oraz problemów z zapalaniem, 19 godzin temu, Matinsz napisał: Mechanik mi powiedzial ze nie ustawia sie pompy paliwa na cechy bo to nie ma znaczenia. 4/ Rozrząd ustawia się na blokadac;, a/ koło zębate na pompie wtryskowej ma swój znak ; - instrukcja Renault silnika 1,5 dci wymaga aby ten znak był odpowiednio ustawiony, b/ istotny jest kumaty mechanik od reno 19 godzin temu, Matinsz napisał: Jak moge sprawdzic Clipem cisnienie na pompie , na listwie i dawki paliwa? 5/Mając clipa, wszystkie parametry dla których są czujniki - można podglądnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 20 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2021 20 godzin temu, Matinsz napisał: Mechanik mi powiedział ze nie ustawia się pompy paliwa na cechy bo to nie ma znaczenia. Instrukcja przewiduje ustawienie pompy na znaki i u siebie zawsze tak robię. Znam opinie kilku osób które ustawiały pompę w dowolny sposób i twierdziły, że nie ma to najmniejszego wpływu na pracę silnika. W tym silniku czujnik położenia wałka rozrządu nie jest powiązany z pompą wtryskową i pewnie dlatego jest dowolność w ustawieniu pompy. Zmieniłeś kolejność wtrysków w ecu więc pewnie ktoś kto to kodował nie wiedział, że w renault wtryski liczy się od strony koła zamachowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi