jabrze Opublikowano 9 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2021 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 9 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2021 4 godziny temu, jabrze napisał: Zwróć uwagę na sterowanie świec żarowych w pyclipie - tam jest prawie 19% w asymetrii rozpływu prądu. Gdzie to wyczytałeś, parametr pr 890 o wartości 18,82 % mówi tylko o procentowym wypełnieniu napięcia prostokątnego podawanego na świece. Wartość w 100 % prawidłowa. Pyclip nie pokazuje wartości rozbieżności w przepływie prądu na poszczególnych świecach. Jak jest rozbieżność w poszczególnych obwodach to pokazuje błąd przekaźnika świec DF025. Oczywiście styki należy sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meguś Opublikowano 15 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 Witam was ponownie po krótkiej przerwie, co udało mi się dalej ustalić. Wymontowałem przekaźnik świec żarowych ten o którym już pisałem i pytałem się wcześniej. Wygląda to tak jak na załączonych pdf poniżej. Jakoś doszedłem do tego że pin G1,G2,G3,G4 to świece żarowe, pin 31 to masa, 87 plus i 30 plus z akumulatora 12V a D1 i ST to sterowanie przekaźnika. Zacząłem go sprawdzać, podłączyłem zasilanie 12V do pin 30 i 31, przy takim podłączeniu na pin G1,G2,G3,G4 ma 12V. Gdy to samo zasilanie przyłożę do pin D1 i ST nic się nie dzieje, nie ma tzw. cyknięcia, czy to oznacza że ten przekaźnik jest zepsuty. Może mam to jakoś inaczej podłączyć, żeby sprawdzić. W kostce do której włożony jest przekaźnik dla odpowiedników pin 31 i 30 przy włączonym zapłonie jest prąd 12V. Czy problem jest w przekaźniku czy gdzie indziej, bo może jestem już bliski z waszą pomocą rozwiązania mojego problemu. przekaznik_01.pdf przekaznik_02.pdf przekaznik_03.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 15 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2021 Poniżej podaję przeznaczenie pinów w sterowniku świec żarowych dla silnika 1,6 dci. G 1, 2, 3 , 4 - wyjście do świec żarowych. 87 - plus z sterownika silnika tzw. + po zapłonie 31 - masa podawana przez sterownik silnika po włączeniu zapłonu D1 - diagnostyka modułu 30 - stałe zasilanie z akumulatora ST - sterowanie przekaźnikiem, sterownik silnika podaje masę by przekaźnik zadziałał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meguś Opublikowano 16 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 Dziękuję za informacje o przyporządkowaniu pin. Jakie podłączenie powinno potwierdzić czy sterownik jest dobry czy zły i co ma się dziać po tym podłączeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 Podać masę do ST i na wyjściu na świece powinno pokazać się 12V. Co do cyknięcia to większość sterowników świec pracuje na tranzystorach mosef i takiego czegoś nie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meguś Opublikowano 16 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 a plus na pin 30 czy inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 Jeżeli chcesz to robić na stole to podajesz 12V do pinów 30 i 87 oraz łączysz pin 31 z masą. Potem łączysz ST z masą i przy sprawnym przekaźniku na świecach pojawi się napięcie 12V. Podłącz np. żarówkę na jedno wyjść to fajnie będzie widać działanie przekaźnika. Nie znam tegoprzekaźnikaale tak powinien działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meguś Opublikowano 16 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 OK, dzięki za podpowiedź, będę sprawdzał na stole tak jak napisałeś, dam znać co się dzieje. Udało mi się podłączyć piny jak napisałeś aniewa pomierzyłem i oto wyniki. na G1 mam 6,5V na G2 0,7V na G3 i G4 0,5V, więc do 12V dosyć dużo brakuje. Wniosek muszę kupić nowy przekaźnik. Czy ten z Boscha można zastąpić jakimś z innej firmy, bo mam na nim dwa numery 0281003050 8200798585. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 Słychać działanie przekaźnika czy jest na tranzystorach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meguś Opublikowano 16 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 Nie nic nie słychać Jeszcze raz muszę się was poradzić, bo ten wcześniejszy pomiar coś mi nie daje spokoju. Zrobiłem jeszcze raz połączenie według schematu jak w pdf wcześniej chyba miąłem coś na odwrót połączone. Pomiar teraz mam taki G4 - 13,1V G3 - 13,1V G2 - 11,8V G1 - 6,1V Czy może ktoś sprawdzić czy dobrze to podłączyłem i czy pomiar prawidłowo robię.. Poprosiłbym też o jakiś wniosek co dalej robić z tym przekaźnikiem. schemat.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 Jeżeli ST odłączysz od masy to napięcie na pinach G spada bliżej zera? Zamiast miernika lepiej podłaczyć żarówkę np 21 W. Możebyć tak, że układ wymaga obciążenia by prawidłowo pracować. Podłączyłeś prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meguś Opublikowano 16 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 Jak odłączę ST od masy to na wszystkich pinach G mam 13V i nie spada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 Teraz dopiero zwróciłem uwagę na miernik, źle go podłączasz. Com miernika do minusa zasilacza a gniazdo z symbolem V do wyjścia na świece żarowe. Najlepsza byłaby żarówka 12 V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meguś Opublikowano 16 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2021 no więc żarówka 12V zapala się tylko na G1 na G2 rzęzi mój zasilacz a na G3 G4 nic się nie dzieje przy pomiarze miernikiem dostaje pomiary jak za pierwszym razem czyli na G1 mam 6,5V na G2 0,7V na G3 i G4 0,5V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi