Skocz do zawartości

Brak zasilania pompy paliwa 1.5dCi

Rekomendowane odpowiedzi

[[Template forums/front/topics/postContainer is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Jeżeli masz pompę to bezpiecznik powinien być ten sam co do wskaźnika poziomu. Gdy wskaźnik pokazuje poziom to bezpiecznik jest ok. Do zespołu pompa-pływak dochodzą cztery przewody?

• Like 1

Tak, do pompy dochodzą cztery przewody.
Na dwóch grubszych spodziewałem się zasilania pompy - więc tam sprawdzałem, ale nie pojawia się napięcie [a chyba powinno w chwili włożenia kart, nie? Odpowiednik tego, co zawsze było słychać pompę na parę sekund przed odpaleniem].

Wskaźnik pokazuje prawidłowy poziom paliwa.

Zasilanie pompy to prawdopodobnie biały przewód 1,5 mmmoże sprawdź na nim napięcie względem dowolnej masy w samochodzie. Po włożeniu karty powinna ruszyć.

No właśnie tak jak pisałem wyżej - zasilania na pompie nie ma.

Pompa jest w obudowie plastikowej, więc zasilanie jest doprowadzone dwoma przewodami - na przewodzie masowym masa jest obecna, na "+" brak sygnału.

Trzeba sprawdzić, czy z modułu UPC wychodzi zasilanie. Poniżej schemat zasilania pompy w dieslu dla najnowszego UPC.

1337 - UPC - zasilanie pompy z brązowej wtyczki CN2 pin numer 1.

1767 - pompa

0201_A4.PDF

UPC masz takie jak na rysunku? Chodzi o rozmieszczenie wtyczek. Na pinie 1 złącza CN 2 jest szary przewód. Schemat pokazuje, że z pinu 1 CN 2 zasilana jest pompa elektryczna diesel. Z kolei w opisie złącza CN 2 ten pin opisany jest jako nieużywany więc w sumie już sam nie wiem.

image.thumb.png.a71d47b89a364f66d8206bd1eb0a0df1.png

Znalazłem schemat dla pompy paliwa ale bez systemu S&S. Na nim wyjście do pompy jest z zielonego złącza CM 2 na pinie 2.

pompa.thumb.JPG.28073538a1b1980f91f6250433da7a7d.JPG

nie, u mnie UPC wygląda inaczej - załączam fotkę, zaznaczyłem na niej zielona strzałką szary przewód o którym piszesz.
Raczej wszystko się zgadza z Twoim pierwszym opisem - a żadna wtyczka nie jest zielona.

IMG_3955.thumb.JPG.cf6e4df4fc9b9c947628a2877079dcd9.JPG

ha - tylko żebym to ja wiedział, gdzie tego przekaźnika szukać....
W starszych autach było łatwo...
Chyba że on się mieści właśnie w tym module UPC?
Hm, w sumie trzeba by go otworzyć i poszukać... 

Przekaźnik jest wlutowany do modułu UPC. Łatwiej kupić drugi moduł na podmianę niż szukać elektryka który to zrobi a na pewno wyjdzie drożej. Kiedyś taki moduł kupiłem za 30 zł.