kotofiej Opublikowano 2 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2022 Pytanie dotyczy Megane III, rocznik 2013, 1.5dCi 110KM. Samochód nigdy nie sprawiał żadnych problemów, natomiast ostatnio stał nieużywany ok. 2 miesięcy - no i nie chce odpalić. Nie słychać pompy paliwa - ale dostałem się do niej, i wygląda na to, że nie dochodzi tam zasilanie. Przypuszczam, że możliwe, że przy długim staniu, nie wiem - zebrało się wody w baku, może zamarzło to gdzieś w pompie i przy próbie uruchomienia strzelił jakiś bezpiecznik? Czy ktoś się spotkał z takim problemem, i mógłby podpowiedzieć, gdzie szukać rozwiązania? Gdzie szukać bezpiecznika pompy, albo przekaźnika? A może nie ma czego szukać, bo nic takiego nie występuje, tylko - jak to w dzisiejszych autach - będzie do wymiany jakiś cały moduł? Auto mam od nowości, więc wykluczam czyjeś grzebanie, nie przejechało jeszcze 150 tys. km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 2 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2022 Jeżeli masz pompę to bezpiecznik powinien być ten sam co do wskaźnika poziomu. Gdy wskaźnik pokazuje poziom to bezpiecznik jest ok. Do zespołu pompa-pływak dochodzą cztery przewody? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotofiej Opublikowano 2 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2022 Tak, do pompy dochodzą cztery przewody. Na dwóch grubszych spodziewałem się zasilania pompy - więc tam sprawdzałem, ale nie pojawia się napięcie [a chyba powinno w chwili włożenia kart, nie? Odpowiednik tego, co zawsze było słychać pompę na parę sekund przed odpaleniem]. Wskaźnik pokazuje prawidłowy poziom paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 2 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2022 Zasilanie pompy to prawdopodobnie biały przewód 1,5 mm2 może sprawdź na nim napięcie względem dowolnej masy w samochodzie. Po włożeniu karty powinna ruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotofiej Opublikowano 3 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2022 No właśnie tak jak pisałem wyżej - zasilania na pompie nie ma. Pompa jest w obudowie plastikowej, więc zasilanie jest doprowadzone dwoma przewodami - na przewodzie masowym masa jest obecna, na "+" brak sygnału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 3 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2022 Trzeba sprawdzić, czy z modułu UPC wychodzi zasilanie. Poniżej schemat zasilania pompy w dieslu dla najnowszego UPC. 1337 - UPC - zasilanie pompy z brązowej wtyczki CN2 pin numer 1. 1767 - pompa 0201_A4.PDF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotofiej Opublikowano 4 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2022 dzięki za schemat. Na wskazanym pinie po włożeniu karty nie pojawia się zasilanie. Na bezpieczniku F21 zasilanie jest cały czas, niezależnie od włożonej karty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2022 UPC masz takie jak na rysunku? Chodzi o rozmieszczenie wtyczek. Na pinie 1 złącza CN 2 jest szary przewód. Schemat pokazuje, że z pinu 1 CN 2 zasilana jest pompa elektryczna diesel. Z kolei w opisie złącza CN 2 ten pin opisany jest jako nieużywany więc w sumie już sam nie wiem. Znalazłem schemat dla pompy paliwa ale bez systemu S&S. Na nim wyjście do pompy jest z zielonego złącza CM 2 na pinie 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotofiej Opublikowano 7 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2022 nie, u mnie UPC wygląda inaczej - załączam fotkę, zaznaczyłem na niej zielona strzałką szary przewód o którym piszesz. Raczej wszystko się zgadza z Twoim pierwszym opisem - a żadna wtyczka nie jest zielona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 7 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2022 Wszystko się zgadza, strzałką zaznaczyłeś przewód zasilający pompę paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotofiej Opublikowano 7 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2022 Ano - tylko że zasilania tam nie ma, niestety... Dzięki za całą dotychczasową pomoc, ale masz może jakiś pomysł, co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 7 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2022 Najtaniej wymiana przekaźnika u elektronika. Również może być zimny lut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotofiej Opublikowano 8 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2022 ha - tylko żebym to ja wiedział, gdzie tego przekaźnika szukać.... W starszych autach było łatwo... Chyba że on się mieści właśnie w tym module UPC? Hm, w sumie trzeba by go otworzyć i poszukać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 8 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2022 Przekaźnik jest wlutowany do modułu UPC. Łatwiej kupić drugi moduł na podmianę niż szukać elektryka który to zrobi a na pewno wyjdzie drożej. Kiedyś taki moduł kupiłem za 30 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi