Trynithy Opublikowano 2 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2022 Dzień dobry. Panowie, mam pytanie do tych co znają dobrze te silniki. Jakie warunki muszą być spełnione aby sterownik przeprowadził procedurę wypalenia dpf? Samochód przyjechał w trybie awaryjnym, z błędami: - DF1087 - DF1090 - DF308 - DF1090 Pierwsze co rzuciło się w oczy to temperatura płynu 60 stopni, wymieniłem na oryginalny termostat Renault i grzeje się ładnie do 90 stopni. Zrobiłem 30 km i błędy nie wracają, samochód ma moc, nie dymi. Niestety mój interfejs w przypadku Renault jest trochę ślepy, nie mam jakichkolwiek informacji o dpf. Moje pytanie brzmi na co jeszcze mógłbym zwrócić uwagę? Jak "sprowokować" wypalenie DPF bez programu? Rok temu był czyszczony filtr w zakładzie, ale jak widać usuneli skutek a nie przyczynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 2 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2022 6 godzin temu, Trynithy napisał: Jak "sprowokować" wypalenie DPF bez programu? Możesz to zrobić na trasie. Musisz go wkręcić na obroty nie mniej jak 3000 (bieg może być niższy) i tak przytrzymać przynajmniej pół godziny, a następnie zejść do 2000 i po krótkim czasie powinien przejść do wypalania. Stanie się to pod warunkiem sprawności całego układu.i nie obciążaniu silnika dodatkowym zwiększeniem prędkości. Tak w największym skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 2 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2022 DF 1087 to błąd związany z obwodem górnej sondy tlenu. Sonda jest wkręcona w wydech za silnikiem DF 1090 mówi o braku masy sondy wymienionej powyżej. Masa podawana jest przez sterownik silnika. Pin 2 sondy w sześciopinowej wtyczce. DF 308 - filtr dpf przepełniony, masa sadzy przekroczyła 58 gr i przy tym błędzie regeneracja jest automatycznie wstrzymana. Pozostaje tylko regeneracja clipem lub pyclipem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trynithy Opublikowano 2 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2022 Dziękuję za odpowiedź. Wszystkie z wyżej wymienionych błędów znikły po wykasowaniu. Pojawia mi się teraz tylko taki krzak o numerach 026669 i 013052, kompletnie nic to nie mówi. Samochód zrobił już 100 km i nie ma poza tym problemów jakichkolwiek. jest szansa, że problem się rozwiązał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 2 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2022 Godzinę temu, aniewa napisał: Pozostaje tylko regeneracja clipem lub pyclipem. Tymi narzędziami możesz to podejrzeć. Takiej gwarancji nikt nie da nie mając podglądu na parametry. Metoda "przedmuchania" jest wspomagająca. Jeżdżąc samochodem z tym silnikiem czujesz to po jego pracy i wskazaniu średniego zużycia paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi