turystazmotoryzowany Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 (edytowane) Mam nowy Koleos 2.0dci. Obecny przebieg to 11tys. km. Po ok. 5tys. km pojawił mi się komunikat o niskim poziomie oleju. Dolałem ok. 1 litr. A teraz znowu musiałem dolać 1litr. Fabrycznie wlany to Castrol RN17; 5W-30. Czy to normalne? Edytowane 16 Kwietnia 2022 przez turystazmotoryzowany error Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Nie, 1l na 5 tys w nowym samochodzie to jakiś dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Nie, to już kilkuletnia, wybitnie udana jednostka M9R XXX Te silniki nie biorą nadmiernie oleju. Jak wygląda rura wydechowa od środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Masz nowy samochód - z reklamacją do ASO. Ten silnik praktycznie nie bierze oleju. Ubytek po 12 -15 kkm to 0,2 l. Mam go wiele lat, ale nigdy nie widział Castrolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turystazmotoryzowany Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Też mi wydaje się to dziwne… Miałem już 2 Renault z 1.5dci i żaden nie brał oleju… Jeden nawet zrobił 460tys. aż mu pompa poszła (opiłki). Z drugiej strony silnik pracuje ładnie i normalnie… Jestem ciekawy co mogą mi w serwisie powiedzieć… Nie ufam temu olejowi Castrol. Ta norma RN17 to jakiś nowy wynalazek z tego co czytam… P.S. Rura wydechowa - nie wiem. Rano zobaczę… Jednak w instrukcji piszą, że należy się martwić jak się będzie dolewać 2,5l oleju na 5000km. „W przypadku dotartego już silnika, jeśli zu- życie oleju okaże się większe niż 0,5 litra na 1000 km, należy skontaktować się z Autoryzowanym Partnerem marki.” REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.7 - aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 W tym przypadku szybko zniszczysz DPF. 26 minut temu, turystazmotoryzowany napisał: W instrukcji piszą, że należy się martwić jak się będzie dolewać 2,5l oleju na 5000km. W przypadku dotartego już silnika, jeśli zu- życie oleju okaże się większe niż 0,5 litra na 1000 km, należy skontaktować się z Autoryzowanym Partnerem marki.” Totalne bzdury. Rura wydechowa będzie czysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Nie sądzę by uznali reklamację bo zużycie mieści się w normie. I pewnie żaden sąd nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turystazmotoryzowany Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Z tego co widzę, to w instrukcji obsługi innej marki jest podobny zapis. Także użytkownik jest w czarnej d… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi