Bajzel Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Część mam problem z układem kierowniczym Megane 2 1,4. A dokładniej wygląda to w ten sposób. Po uruchomieniu silnika wszystko jest ok, kierownica pracuje cicho i lekko. Po przejechaniu około 20 km zaczyna skrzypiec chodzić coraz ciężej . Zachowuje się mniej więcej tak jakby zaciągnąć ręczny na 1 Ząbek i próbować kręcić kołem, da się ale trzeba użyć siły i skrzypi. Może ktoś podpowie co z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2022 Czy to skrzypienie wydobywa się z kolumny kierowniczej? Być może jest tak, że z czasem jazdy maleje napięcie zasilające silnik elektryczny do wspomagania. Ten układ pobiera bardzo duży prąd. W tym wypadku trzeba użyć dużo siły i dlatego skrzypi. Trzeba przywrócić sztywność napięcia zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajzel Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Jak się Za to zabrać i czy ma znaczenie stan akumulatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Ma znaczenie praca alternatora. Musisz poczyścić i zakonserwować wszystkie połączenia skręcane na zacisku dodatnim akumulatora (płytkę z bezpiecznikami), połączenie z UPC. Poczyścić połączenia masowe od akumulatora. Zacznij od wyczyszczenia styków w złączach przy module wspomagania. Głównie dotyczy to prądowego. (W jednym z samochodów przy ruchu kierownicą napięcie spadało poniżej 9V - słabe wspomaganie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajzel Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Dzięki właśnie bo wymiana przekładni nie jest tania a w takiej sytuacji pewnie nie pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 To nie jest przekładnia. Najprawdopodobniej nie jest również sam układ wspomagania. Wspomniałeś o akumulatorze - jego poprawne ładowanie może mieć związek z Twoją usterką. Warto się pobawić samemu w tak drobnych pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajzel Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Na razie wyczyściłem klemy ,połączenia kabli, bezpieczniki na klenie i te w puszce obok akumulatora wtyczki i gniazda modów ogólnie wszystkie połączenia elektryczne te dostępne z pod maski i niestety nie przyniosło to efektu .Jak wjadę na kanał będę szukał dalej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 (edytowane) Kanał jest niepotrzebny. W kabinie na dole przy kierownicy masz wspomaganie - dwie wtyczki. Konieczne czyszczenie połączenia na tej dużej dwupinowej(czarny i czerwony przewód). Edytowane 8 Sierpnia 2022 przez jabrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajzel Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Wyczyściłem już wszystko z tej listy która mi napisałeś oprócz połączenia przewodu masowego z ramą ,jeszcze nie zlokalizowałem według multimetru 13,7v a przy kręceniu kierownica Wacha się o jakieś 0,4v przetestuje i napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 To napięcie 13, 7V mierzone jest na tych dwóch grubych, podłączonych przewodach zasilających układu wspomagania przy kołach na prosto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajzel Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Na akumulatorze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Nas interesuje jakie jest najniższe napięcie we wskazanym miejscu przy kręceniu kierownicą na postoju do skrajnych pozycji ( wtedy jest największe obciążenie mechaniczne i prądowe ). Pobierany prąd w normalnych warunkach przekracza 50A. W takim stanie kupiłeś auto, czy nagle się zepsuło?. Wartość 13,7V na zaciskach akumulatora może być wartością dopuszczalną dla nowego w pełni naładowanego akumulatora, ale obniżenie napięcia o 0,4V na to nie wskazuje. Czy była prędzej robiona regeneracja alternatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajzel Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Ok jutro zmierzę przed i w trakcie awarii w trzech położeniach kierownicy. A co do auta to kupiłem dwa lata temu i chyba od początku tak było ale mi to nie przeszkadzało bo jeżdżę do pracy i na zakupy czyli tak do 10 km a awaria następuje po około 20 km. Przez ten czas nie robiłem nic przy elektryce , auto co prawda odpala od pierwszego ale jak ostatnio zostawiłem dyskietkę w slocie na godzinkę to musiałem odpalać z kabli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Akumulator ma przynajmniej dwa lata. Napięcie na jego zaciskach powinno wynosić ok. 14-14,1V. Jutro po nagrzaniu silnika zrób pomiar napięcia akumulatora na zaciskach po odpięciu fioletowego przewodu sterującego alternatorem - na czas pomiaru i podasz zmierzoną wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajzel Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Bateria przed odpaleniem 12,3 Po odpaleniu 14,3 Na kablu kierownica na wprost 13,9 L.13,5. Pr.13,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi