robko30 Opublikowano 2 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2022 (edytowane) Witam W moim renault mam problem, który polega na tym, że jakiś czas temu zauważyłem spory ubytek płynu chłodniczego i małą kałużkę niedaleko obudowy termostatu. Dolałem płynu i przez 1500 km nic nie ubyło. Z kolei teraz ubyło trochę płynu i sporo oleju. Obudowa termostatu była wymieniana ok 40k km temu. Ogólnie z tyłu silnika jest wszędzie olej plus z boku. Nagrałem filmik może ktoś coś zauważy jeśli tak to proszę o poradę. Czy jest możliwe, że olej i płyn uciekają na zewnątrz przez obudowę termostatu na raz wiem że są tam kanały olejowy i z płynem ale musiała by chyba pęknąć uszczelka w dwóch miejscach? kałużki o którch piszę widać na 13 s filmiku i ok 51 s Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. pozdrawiam serdecznie film.mp4 film.mp4 Edytowane 2 Października 2022 przez robko30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 2 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2022 W tych silnikach olej wycieka z pod pokrywy odmy, uszczelki łączącej pokrywę odmy z kolektorem ssącym. Płyn może wyciekać z uszczelki obudowy termostatu - jest z tworzywa. Śrubki obudowy termostatu powinny być przykręcone w określonej kolejności i momentem chyba 10-12 Nm. Zbyt mocne dokręcenie może spowodować: pęknięcie obudowy, w dużym skrócie uszkodzenie uszczelki. Czy w zbiorniczku wyrównawczym są osady z oleju? Zbiorniczek zmienił kolor na brązowy? Po usunięciu nieszczelności zalecał bym wymianę: oleju (płyn może być w oleju), wymianę płynu i płukanie układu chłodzenia - olej niszczy węże gumowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robko30 Opublikowano 3 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2022 (edytowane) Jeśli chodzi o płyn to jest czysty. Mieszankę miałem miałem kiedyś jak pękła uszczelka pomiędzy kanałami w obudowie termostatu, wtedy poziom płynu i oleju nie uległ zmianie. Co do pęknięcia obudowy/uszczelki przy dokręcaniu to mało prawdopodobne bo przez kilka lat nie było wycieku. Skąd miałby być płyn w oleju ? Olej wygląda normlanie. Czy ma ktoś może jeszcze jakieś sugestie odnośnie tych wycieków? Pozdrawiam Edytowane 3 Października 2022 przez robko30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 3 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2022 52 minuty temu, robko30 napisał: Co do pęknięcia obudowy/uszczelki przy dokręcaniu to mało prawdopodobne bo przez kilka lat nie było wycieku. Skąd miałby być płyn w oleju ? Znasz to przysłowie; - dopóty dzban wodę nosi, dopóki mu się ucho nie urwie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi