slon07 Opublikowano 22 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 Mam problem z Megane III 2.0 M9R, a mianowicie pojawiają mi się w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego spaliny i dość mocno zbiera mi się tam ciśnienie. Ściska płyn tak, że po przejechaniu kilkunastu kilometrów w zbiorniczku widać jakby było pusto (płyn nie ucieka do oleju, ani w drugą stronę). Po odkręceniu nakrętki i zrzuceniu ciśnienia poziom płynu wraca do normy. Po każdej przejażdżce musze "zrzucić" ciśnienie, ponieważ w przeciwnym razie na postoju przeciska mi gdzieś ten płyn i następnie przez kilka kilometrów wypala mi go, przez co dymi na biało dość obficie. Wymieniana była uszczelka pod głowicą. Sprawdzono szczelność głowicy (niby wszystko w porządku). Zrobione obejście chłodnicy EGR i turbiny. Ciśnienia nadal się pojawia. Chodź zdarzyło się kilkukrotnie iż po przejechaniu kilkuset kilometrów nie miał żadnych objaw, jak i np. po ruszeniu spod świateł, bądź powolnej jazdy przez jakich moment dymił na biało. Ma ktoś jakiś pomysł co to mogłoby być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 22 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 (edytowane) Nieszczelność w chłodnicy egr skutkuje przedostawaniem się ; 1/ płynu chłodzącego do układu dolotowego; a/ w czasie pracy silnika - wycieki płynu są zwykle niewielkie i ulegną odparowaniu, b/ ale przy dłuższym postoju ; Znaczna ilość cieczy może trafić do dolotu i przy uruchamianiu zimnego silnika nie zostanie odparowana a może przedostać się do komory spalania i zniszczyć układ korbowo - tłokowy, 2/ spalin do układu chłodzącego; a/ podczas pracy silnika ciśnienie spalin znacznie przewyższa ciśnienie w układzie chłodzenia, b/ mechanik, widząc spaliny w układzie chłodzenia zdiagnozuje awarię uszczelki pod głowicą, Diagnoza kończąca się naprawą uszczelki pod głowicą jest nie tylko; - kosztowna, - ale nie przyniesie oczekiwanego efektu, Edytowane 22 Marca 2023 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi