tomi222 Opublikowano 7 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 @carsik Już nie przesadzajmy pisząc, że przy -8°C wystarczy tylko 5km bo to bzdury-nierealne. Chyba, że 5km pokonujesz w korku to ok😉 Normalnie jadąc (bez korków czy wiecznych postojów) to nie wiem czy 10km wystarczy dla tej temperatury. No chyba, że masz grzałkę w układzie chłodzenia to zwracam honor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 Nie wiem, jak u Ciebie z tym grzaniem. Ja nie mam korków na szczęście. Raczej wiem ile pokonuję do nagrzania, obserwowałem go intensywnie na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi222 Opublikowano 7 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 Jeśli masz system dogrzewania płynu chłodniczego (grzałkę) to jestem w stanie w to uwierzyć i tylko wtedy bo bez grzałki to jest nieralne 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 No są grzałki. W żadnym dieslu bez tych wspomagaczy w zimie nie będzie różowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2023 (edytowane) Przy -8 5km to u mnie też nierealne. 10 km to tak. Liczone że odpalamy i jedziemy bez skrobania szyb itp. Przejeżdżam z 1,5 km i wjeżdżam na obwodnicę. Tak więc równa jazda przy dość ekonomicznej prędkości. Nie wlewamy dużo paliwa to nie ma ciepła:) z moich obserwacji wynika że jak nagrzewa się wnętrze i toczymy się bez gazu to grzałki w układzie chłodzenia pozwalają temperaturze nie spadać. O wzrostach ciężko mówić:) Edytowane 8 Czerwca 2023 przez halas2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi222 Opublikowano 8 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2023 @halas2 Masz zamontowany podgrzewacz płynu chłodzącego? Coś mi się rzuciło w oczy,że nie wszystkie meganki/diesle to mają. Da się po vinie dojść do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2023 Mam. I nawet działa. Benzyny nie mają. Diesle chyba wszystkie miały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2023 Widzisz, może dlatego, że ja zamykam ogrzewanie zanim temperatura się nie pokaże na wskaźniku. Jeszcze tu nie widziałem diesla bez grzałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2023 Kiedyś zrobiłem taki test i rzeczywiście silnik się szybko nagrzał do 75 stopni. Potem włączenie grzania i tak spowodowało spadek do około 60stopni. Napewno jak się wyłączy grzanie w środku to powinny wystartować wszystkie grzałki do grzania silnika. Gdy jest włączona grzałka w nawiewie to rzadko kiedy pracują wszystkie grzałki. Zazwyczaj 1 lub 3. Gdy jeszcze pracują świece żarowe to do grzania silnika pracuje 1. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2023 Temperatura silnika w dieslu nie jest aż tak bardzo istotna jak w benzynie. To, że temperatura spada przy dużych mrozach przy niskim obciążeniu to cecha każdego diesla. Kłania się sprawność silnika i niskie temperatury w komorze spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2023 Też robiłem różne testy z tym grzaniem silnika i jedynie co mogę potwierdzić to, że włączone grzanie kabiny skutecznie obniża temperaturę silnika. Oszczędna jazda również nie pozwala na szybkie nagrzanie silnika. Mam grzałki wody silnika i powietrza kabiny. Co do chwilowego spalania to u mnie, praktycznie nigdy nie przekracza 23l/100 km, w M IV pewnie moment obrotowy jest wyższy i to może skutkować wyższym spalaniem chwilowym, nie ma nic za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi222 Opublikowano 8 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2023 W pyclip mam parametry do podrzewacza,więc myślę,że też go mam,ale sprawdzę to przy okazju naprawy lampy led. Co do spalania chwilowego to na 1 i 2 biegu dobija do tych 29l-dzisiaj kolejny raz sprawdziłem,ale na trybie eko jest to mniejsza wartość. W każdym bądź razie uważam,że jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2023 @carsik zgadza się w 100 procentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi