Robert230 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 Witam serdecznie! Posiadam Renault Megane II, silnik 1.6, 16V, benzyna, 2005 r. Tydzień temu samochód zaczął szarpać na biegu jałowym i zapalił się check engine. Po podłączeniu do testera diagnostycznego pokazało błąd DF060 - wypadanie mieszanki cylinder 2 opóźnione spalanie. Dodam, że w marcu został wymieniony rozrząd wraz z kołem zmiennych faz rozrządu, czujnik położenia wału, czujnik położenia wałka, sonda lambda, przepustnica została wyczyszczona, wstawiono nowe świece. Były sprawdzane cewki zapłonowe (na uruchomionym silniku, każda z nich była odłączana, samochód reagował prawidłowo). Wczoraj wymieniono drugi wtryskiwacz ale problem nie znikł. Po odpaleniu na biegu jałowym dalej szarpie, lecz trochę mniej niż przed wymianą. Od elektryka usłyszałem, że wtryskiwaczy benzynowych po wymianie nie trzeba kodować i nie wie dlaczego wymiana nie naprawiła błędu. Czy mogę prosić o jakąś poradę/podpowiedź, co mam dalej zrobić? Ewentualnie co jeszcze mogę sprawdzić? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 Kompresję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 Godzinę temu, Robert230 napisał: Dodam, że w marcu został wymieniony rozrząd wraz z kołem zmiennych faz rozrządu, czujnik położenia wału, czujnik położenia wałka, sonda lambda, przepustnica została wyczyszczona, wstawiono nowe świece. Były sprawdzane cewki zapłonowe (na uruchomionym silniku, każda z nich była odłączana, samochód reagował prawidłowo). Wczoraj wymieniono drugi wtryskiwacz ale problem nie znikł. Zamień cewki miejscami i obserwuj Gazu - nie ma! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 Zmień świece miejscami bo może te NGK są wadliwe. Po wymianie wtryskiwacza, trzeba skasować błędy. I najważniejsze: czy jest LPG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2n3055 Opublikowano 18 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2025 Napisz proszę jak rozwiązałeś problem - mam dokładnie takie same objawy, a wymiana świec, cewek jak i wtryskiwacza nie przyniosła żadnych efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 18 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2025 A sprawdziłeś jaką masz kompresję na tym cylindrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2n3055 Opublikowano 19 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2025 (edytowane) 11 godzin temu, carsik napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Silnik jest „zagazowany”. Na LPG nic mu nie dolega. Edytowane 19 Stycznia 2025 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 19 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2025 Zakręć gaz na butli; - pojeździj na samej benzynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 19 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2025 17 godzin temu, 2n3055 napisał(a): wymiana świec, cewek nie przyniosła żadnych efektów. 5 godzin temu, 2n3055 napisał(a): Na LPG nic mu nie dolega. To po co wymieniałeś świece i cewki? Skoro już ujawniłeś, że masz LPG, to nie spada ci czasem ciśnienie w układzie LPG po przełączeniu na benzynę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2n3055 Opublikowano 19 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2025 Już wcześniej przetestowałem zagadnienie nieszczelnej instalacji LPG - działa poprawnie. Sprawdziłem też czujnik temperatury powietrza na dolocie - też sprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 19 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2025 Piszesz tak enigmatycznie, że ciężko zorientować się co robiłeś. Skoro masz wypadanie zapłonów na benzynie a na gazie nie, tzn, że z układem zapłonowym wszystko jest w porządku, raczej z samą mechaniką silnika też. Jedynym czynnikiem który może mieć wpływ jest wtryskiwacz benzynowy, ale ten zmieniałeś, pytanie czy na nowy. Co zresztą też nie wyklucza jakiegoś problemu. Ale bardzo prawdopodobne jest, że masz jakiś delikatny wyciek na wtryskiwaczu gazowym na tym cylindrze i to powoduje takie efekty. Nie ma co sprawdzać jakichś ogólnych problemów, miałbyś wypadanie zapłonów na wszystkich cylindrach a nie na jednym. Zatem jak chcesz jakiejś pomocy, to może jednak zacznij pisać bardziej szczegółowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2n3055 Opublikowano 19 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2025 Wtryskiwacz, cewki i świece wymieniłem na nowe, auto przetestowałem jeżdżąc na benzynie przy zakręconej butli LPG (gaz z instalacji pomiędzy zaworem a listwą LPG wypalony), w ten sposób wykluczyłem „dodatkowe” paliwo LPG przy pracy silnika na benzynie. Czujnik temperatury powietrza w układzie dolotowym sprawdziłem z powodu iż jak silnik jest zimny (silnik ma temperaturę otoczenia), przy uruchamianiu chodzi poprawnie przez kilka min., następnie po rozgrzaniu do ok 23 C gubi zapłony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 19 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2025 Godzinę temu, 2n3055 napisał(a): (gaz z instalacji pomiędzy zaworem a listwą LPG wypalony), Nie wypali się gazu do zera, poniżej pewnego ciśnienia instalacja się wyłącza ale ciągle z zasobem pomiędzy reduktorem i wtryskiwaczami. Próbowałeś zamienić miejscami wtryskiwacze benzynowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2n3055 Opublikowano 19 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2025 Wtryskiwacze benzynowe zamieniłem miejscami, pomimo tego błąd jest cały czas na cylindrze 2. Instalację LPG (od zbiornika do listwy wtryskowej) skutecznie opróżniłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 19 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2025 No to jedyne co chyba mogłoby być problem to podłączenie wtryskiwacza benzynowego. Sprawdzałeś kabelki? Szczególnie te miejsca gdzie byli gazownicy? Być może kostka wtryskiwacza. Tu nie za bardzo jest pole manewru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi