Maksim Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Cześć, ok półtora roku temu na komputerze pokładowym pojawił mi się błąd "usterka wspomagania" jednak wspomaganie normalnie działało i po ok 20sek jazdy błąd samoczynnie znikał. Po jakimś czasie całkiem wspomaganie siadło i błąd "awaria wspomagania" ze stopem. I oddałem cale auto na warsztat do poznania na naprawę. Zregenerowali i Wszystko było ok i hulało. Jednak po ok pół roku znowu zaczął wyskakiwać błąd "usterka wspomagania"(wspomaganie normalnie było) i po chwili błąd znikał i wszystko było ok. I po ok 3 miesiącach od wyskoczenia błędu znowu wyskoczyła „awaria wspomagania" i brak wspomagania. Rozebrałem sam wspomaganie i wysłałem na reklamacje. Jednak warsztat dzwoni i mówi, że wszystko jest ok i wspomaganie pod obciążeniem normalnie działa i jest sprawne. Odesłali, ja zamontowałem(nic nie naprawiając ani nic nie ruszając) i było wszystko ok. pojeździłem z pół roku i znowu zaczął wyskakiwać błąd "usterka wspomagania" (wspomaganie było) i za chwilę błąd znikał. Ale teraz znowu siadło wszystko na amen i brak wspomagania. Wiecie co to może być? Jakiś inny błąd blokuje wspomaganie? Czy samo się jakoś blokuje i dopiero na testach się odblokowuje? Czy jeszcze całkiem coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2023 Być może wyeksportowane lożyska kolumn kierowniczych przeciążają układ wspomagania. Układ jest chroniony dwoma bezpiecznikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maksim Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Ostatnio byłem przy aucie i chciałem trochę podłubać. I stało się tak: rozkręciłem osłony pod kierownicą, odpialem światła przeciwmgłowe oraz kontrolę trakcji, wypialem poduszkę(oczywiście odłączając wcześniej akume). Następnie chciałem odkręcić kolumnę kierownicza ale musiałem przekręcić kierownicę na wprost, podłączyłem akume, włączyłem zapłon i wspomaganie kierownicy normalnie zadziałało. Potem wyłączyłem zapłon i nic nie ruszając włączyłem i już brak wspomagania. Czytałem błędy i mam takie jak na obrazku. Podczas dłubania wspomaganie jeszcze dwa razy udało się uruchomić jednak po skręceniu wszystkiego już nie ma. Nie mam siły i pojęcia co to 😞 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi