leszek_s Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Witam. Mój "problem" to odpalanie na zimnym. Otóż motor odpala(nie zdarzylo sie zeby tego nie zrobil,ale chodzi tu o sposób w jaki to robi) gdzies po 3 obrotach wału,przy czym kręcąc-po 1 obrocie walu mniej wiecej-zachowuje się tak,jakby już miał zaskoczyć,ale coś mu przeszkadza i kręci dalej,aż do 3 obrotu wału. Czasem potrzeba mu 3,5 obrotu. Świece Denso -nowe, akumulator roczny 74ah,rozrusznik kręci dynamicznie. Auto nie pokazuje żadnych błedów,choć u mechanika niby wyszedł błąd 3 wtryskiwacza. Nie wiem,paliwo się cofa? Mam czarne przewody,więc niestety nic nie widać,ani czy się cofa,ani ewentualnych pęcherzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 14 godzin temu, leszek_s napisał: Nie wiem, paliwo się cofa? Mam czarne przewody, więc niestety nic nie widać, ani czy się cofa, ani ewentualnych pęcherzy. Zmień przewody na jasne, Powietrze w paliwie ; - szybko wykańcza pompę wtryskową i wtryski, Filtr paliwa powinien być markowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek_s Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 No właśnie, po lekturze wątków o cofającym się paliwie i powietrzu w przewodach też skłaniam się ku wymianie ich na przezroczyste. O filtr-jaki mam-musze mechanika się zapytać, który zajmuje się autem. Specjalizuje się w marce. Sam jestem ciekaw co zakłada. Dzięki za info. EDYCJA: Dodaję rozwiązanie mojego słabego zapalania: pisząc, że rozrusznik kręci dość dynamicznie okazało się, że nie wiedziałem co to jest dynamiczne kręcenie. Mechanik (nieautoryzowany warsztat o specjalizacji Renault - świetny fachowiec), wymienił mi mój stary rozrusznik na rozrusznik z innego modelu Renault, nie pamiętam - Scenic czy coś innego, ale wyposażone w start-stop. Teraz dopiero wiem, co oznacza zwrot-dynamicznie kręcący rozrusznik! Obecnie moja Meganka nie dość, że pali od strzała, to jeszcze robi to w stylu tdi, czyli pół obrotu i auto gada. Niesamowite. Żadne powietrze w przewodach, żadne filtry itd. Rewelacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 25 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2024 Ciekawe jakie masz obroty na tym rozruszniku? U mnie podobnie, potrzebuje z 2 obroty nawet gdy ciepły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek_s Opublikowano 2 Sierpnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2024 W dniu 25.07.2024 o 20:57, lufa napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - Prezes Nie wiem jakie, ale wiem, że subiektywnie zdecydowanie szybsze niż na poprzednim. Teraz każde zapalanie, czy to po godzinie, po dniu, czy po 2 tyg wygląda tak samo, czyli 0.5 obrotu i gada, ja zaś mam za każdym razem uśmiech na gębie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi