pritchard Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Cześć wszystkim W mojej Megane 3 ph1 Grandtour z 2009 roku jest zamontowany hak z gniazdem 7pin. Z tego co czytam, to nie jest one w pełni zgodne z polskimi przepisami (chodzi np. o brak światła cofania w bagażniku rowerowym) i noszę się z zamiarem wymiany tego gniazda na 13 pinowe. Widziałem, że montuje się je wraz z modułem świateł przyczepy. Czy ktoś z Was przerabiał ten temat? Bo myślałem nad samodzielnym podjęciem tematu, tylko boję się czy podołam. I co kupić w związku z tym? Na allegro znalazłem taki zestaw: https://allegro.pl/oferta/wiazka-modul-13pin-do-hak-hol-renault-megane3-iii-11513138671 Czy będzie dobry? Będę ogromnie wdzięczny za wszelką pomoc 🙏 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Najpierw zobacz, czy już nie masz wiązki pod 13 PIN Czasem po prostu montowali tylko gniazdo 7 PIN pod przyczepki towarowe a wiązka była na 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pritchard Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Dzięki za wskazówkę. Właśnie nawet nie wiem czy mam moduł świateł, czy na krótko spięte. Będę musiał zacząć od wybebeszenia bagażnika :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Ja bym zaczął od schylenia się i popatrzenie dokładnie na gniazdo Czasami wystarczy zerknąć lub odkręcić i zobaczyć czy przewody są ten tego ten przy samej dupie, czy może ktoś myślący je zostawił i zabezpieczył. Oczywiście jeśli wiązka była na 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pritchard Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Z pewnością i zajrzę pod spód od dupy strony i wszędzie gdzie się tylko da, by zgromadzić jak najwięcej informacji. Ciekawostką jest to, że auto jest z Niemiec, a na zardzewiałej tabliczce haka doczytałem się polskiego producenta auto-hak. Jakoś w takie szczęście, że gniazdo 7pin a wiązka 13pin, to ciężko mi uwierzyć. Ale może się zaskoczę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 W dniu 24.08.2023 o 14:58, pritchard napisał: Ciekawostką jest to, że auto jest z Niemiec, a na zardzewiałej tabliczce haka doczytałem się polskiego producenta auto-hak. Nic w tym dziwnego. W PL taniej a po drugie, mało ludzi z PL mieszka lub tam pracuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pritchard Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2023 W dniu 30.08.2023 o 07:46, Prezes napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Bardziej byłem pozytywnie zaskoczony tym, że polska firma ma rynek zbytu na zachodzie Widziałem też filmik na YT, gdzie jakiś Francuz amator robił instruktaż instalacji haka na zestawie autohak z Polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rydzu2015 Opublikowano 24 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia (edytowane) Odkopię temacik 😉 Też przymierzam się do zmiany wtyczki z 7pin na 13pin,upominanie przez policje jak jadę z rowerami już mnie znudziło. Mam od nowości zamontowany hak westfalia i wiązkę z modułem erich jaeger jak na zdjęciu. Czy wszystkie te moduły obsługiwały wtyczkę 13in? W instrukcji nie jest opisane czy instalacje są takie same (ilość połączeń).Bo nie wiem czy bawić się w dokładanie brakujących kabli,trzy do wtyczki i trzy do instalacji auta (to muszę jeszcze zweryfikować) Czy prościej kupić całą wiązkę z modułem. Edytowane 24 Kwietnia przez Rydzu2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 27 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia Rozkręć gniazdo i zobaczysz ile tam masz przewodów. Jeśli jest pożądana ilość to zmieniasz wtyczkę na 13 i sprawdzasz czy wszystko działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rydzu2015 Opublikowano 28 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia (edytowane) Sprawdziłem i nie ma we wtyczce kabli ,nawet widac że w module nie ma obsadzonego pina 4 ktore odpowiada za wyjście wstecznego przyczepy.Zostało tylko sprawdzenie czy reszta kabli jest od modułu do instalacji w aucie.Dlatego też jestem ciekaw czy moduł obsługuje 13pin. Dołożenie kilku kabli w instalacji to nie problem a jak nie obsługuje to wymiana całej wiazki z modułem bedzie szybsza(choc kosztowniejsza) Edytowane 28 Kwietnia przez Rydzu2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rydzu2015 Opublikowano Poniedziałek o 11:22 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 11:22 (edytowane) Sprawa zmiany gniazda 7 na 13pin. zakończona sukcesem. Kable z 7 pionowego gniazda do 13pinowego odbywa się jeden do jednego. Dla leniwych lub tych co nie będą ciągać kempingu można dołożyć tylko dwa kable. Pin nr 8 w gnieździe odpowiada za wsteczny przyczepy i należy go podłączyć pod pin nr 4 modułu przyczepy. Od złącza R244 pin nr 1 należy podłączyć do modułu przyczepy pod pin nr 7 aby było info o wstecznym. Jeżeli ktoś jednak chce mieć wszystko to z gniazda przyczepy pin 13 do masy auta i pin 9 z gniazda można podłączyć przy BSI lub do akumulatora i po miedzy zastosować bezpiecznik 20A. ten kabel dałem 2mm2 pozostałe 1,5mm2. Kable wprowadziłem do auta przez gumę zaślepiajacą (N) od strony lewej lampy i uszczelniłem sylikonem dekarskim,obyło się bez zdejmowania zderzaka. Ogólnie to masę i plus przed zapłonem można dołożyć i nie podłączać bo i tak trzeba jeden kabel przeciągać to przy okazji już będą 0276_A3.PDF Brązowe kostki są od wstecznych świateł (R244) trzymając kostkę jak na zdjęciu to pin nr 1 jest po prawej. Jest on połączony z drugą kostką,rozciąłem kabel i połączyłem oba konce męska końcówką a na kabel z modułu dałem żeńska.Złączki miałem izolowane ale i tak dałem taśmę Użyłem takich konektorów,otworzyłem boczne ścianki kostki w module i je wsunąłem, zamykając ścianki blokują one konektory i nie ma opcji aby wypadły Edytowane Poniedziałek o 16:35 przez Rydzu2015 Dodanie zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi