Night Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 (edytowane) Dzień dobry wszystkim. dziś po raz pierwszy spotkała mnie taka sytuacja. Pod czas jazdy około 70 na godzinę, na 5 biegu normalnie zbliżałem się ku światłom, więc wrzuciłem na neutralny żeby podjechać kilka metrów i włączyć na 4. Pod czas włączenia na czwarty zauważyłem że mam zgaszony silnik :DDD i akurat dziś przyszedł do mnie mój obd2, więc jak najszybciej go podłączyłem i mam coś takie. Z objawów mam utratę mocy na zimnym silniku, szarpie jak dać gazu mocniej na zimnym, i ogólnie czasami jakoś ta moc to jest, czasami nie ma, też poniekąd szarpie na jałowym, ale obroty trzyma dobrze, i do tego jak jadę na biegu i wrzucam na neutral, to obroty mogą czasami skoczyć, prawdopodobnie dziś mi w ogóle zgasł przez to że te obroty skoczyły aż do zera. No i plus nieładny start po postoju - pali, obroty podskoczą, potem spadają, i wtedy się powoli rozkręca do normalnego trybu. proszę mi powiedzieć - czy znaczą te błędy że czujnik położenia obu wałków do wymiany ? i przy okazji chciałbym pokazać zrzut innych parametrów - czy nikomu nic nie wydawałoby się być dziwnym ? Dziękuję z góry. Edytowane 12 Sierpnia 2024 przez Night Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Korekta krótkoterminowa na lpg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Tak, na gazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Czujnik położenia wału jest podejrzany. Nieprawidłowo działa przestawiacz zmiennych faz rozrządu. Parametry silnika zbliżone do poprawnych. Napięcie sondy przed katalizatorem zaniżone. 1 godzinę temu, Night napisał(a): i do tego jak jadę na biegu i wrzucam na neutral, to obroty mogą czasami skoczyć, przy zmianie biegu obroty są podwyższone w stosunku do jałowych - górny czujnik położenia sprzęgła (łatwo sprawdzić jeśli masz tempomat) Zrób błędy i parametry silnika programem dedykowanym do renault np. pyclipem Te pomiary robimy na benzynie, a lpg do ustawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 6 minut temu, jabrze napisał(a): Czujnik położenia wału jest podejrzany. Nieprawidłowo działa przestawiacz zmiennych faz rozrządu. To przez czujnik nieprawidłowo działa ten przestawiasz, czy nie dobrze zrozumiałem ? 7 minut temu, jabrze napisał(a): przy zmianie biegu obroty są podwyższone w stosunku do jałowych - górny czujnik położenia sprzęgła (łatwo sprawdzić jeśli masz tempomat) Na odwrót - bieg jałowy po wyłączeniu biegu zaniża obróty, czy to ten sam czujnik ? dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Podejrzewam czujnik wału i zawór zmiennych faz rozrządu (naprawiany) z nadmiernie wyciągniętą sprężyną blokującą. 2 godziny temu, Night napisał(a): No i plus nieładny start po postoju To może być za niskie ciśnienie pompy paliwa. 9 minut temu, Night napisał(a): Na odwrót - bieg jałowy po wyłączeniu biegu zaniża obróty, czy to ten sam czujnik ? Uszkodzony górny czujnik pedału sprzęgła zaniża obroty do biegu jałowego - gorzej się zmienia biegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 31 minut temu, jabrze napisał(a): Zrób błędy i parametry silnika programem dedykowanym do renault np. pyclipem Jutro zainstaluje pyclip i zrobię nowe zdjęcia ekranu na benzynie. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Przyjrzał bym się świecom przed wymianą czujnika położenia wału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 24 minuty temu, jabrze napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa A świece to były wymienione kilkaset, maks 1000 km temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi