Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio mocno piszczały hamulce przy powolnej jeździe do przodu a w szczególności przy cofaniu. Zdjąłem tylny zacisk i sprawdziłem klocki. Trochę okładziny jeszcze zostało, ale stwierdziłem że przy przebiegu 56 tys. km już je wymienię. 

W jarzmo wciśnięte były blaszki jak w załączniku, z takimi jakby "sprężynkami".

image.thumb.png.c41f0829cfec3302cf729fad6fa6938a.png

Jedna z nich była już oderwana, druga oderwała się przy wyjmowaniu klocka.

Zamówiłem nowe klocki TRW, ale w zestawie nie ma tych blaszek. W oryginalnych zestawach Renault są, pod numerem 8201401220. Widzę, że Textar ma je jako accessory kit, ale kosztuje to prawie 70 zł.

image.thumb.png.e4b958e6b5cdc438e2e4b7999c306d5c.png

Pytanie czy można to gdzieś jeszcze kupić osobno?

Te blaszki się nie zużywają. Są nierdzewne. Montowane na wcisk. Należy wyczyścić jarzmo w miejscu styku blaszki, zakonserwować dobrym lakierem a styk klocka z blaszką posmarować smarem do tego miejsca przeznaczonego oczywiście w rozsądnej ilości. Nie myć karcherem zacisków na myjni.

Ale mi się ten fragment na "sprężynce" oderwał w dwóch blaszkach. Tzn. w jednej już był oderwany, w drugiej odpadł przy wyciąganiu klocków.

image.png.e0f12892dbc861d377fe2dfee57a92d4.png

Kupiłem z Maxgear Zestaw instalacyjny klocków hamulcowych, nr 27-2580 za 20 zł

Te blaszki czasem kiepsko wyglądają ale faktycznie powinny być nierdzewne więc da się je wyczyścić choć trochę pracy to wymaga. Równie dużo trzeba włożyć w do czyszczenie gniazd w ktorych te blaszki lądują bo tam już rdza może być niewąska. 

Ja też miałem problemy z hamulcami tył, piszczenie zignorowane przez dłuższy czas i zużyły się nadmiernie zacięte klocki z prawej strony - wymiana przy 106 kkm. Potem było słychać popiskiwanie więc jeszcze raz zdemontowalem klocki i doczyscilem wszystko do bólu - jest OK. Ostatnio mialem popiskiwanie z przodu przy 130 tys więc rozebrałem to, ale okładziny miały jeszcze zapas więc poskladalem. Fakt że troszkę ciężko chodziły więc mogły piszczeć. Klocki już kupiłem i na wiosnę wymienię. Tarcze mam 22,25 i 22,4 więc do 21,5mm jeszcze trochę zostało  

Edytowane przez Pepone

Jak rok temu w wakacje czyściłem do gołego zaciski i jarzma zwłaszcza w newralgicznych miejscach (miejsca styku klocka z jarzmem, zaciskiem). Po odrdzewieniu poszedł podkład epoksydowy w spray. Na to nałożyłem srebrny dwu składnikowy (lakier + utwardzacz) lakier poliuretanowy. Wcześniej próbowałem tylko wysokotemperaturowego jak do tłumików, ale po roku i tak wdała się korozja. Klocki a dokładnie blachy również potraktowałem lakierami. Ja mam jeszcze oryginalne klocki.

Teraz podczas zmiany kół na zimowe z grubsza oczyściłem zaciski i jarzma z pyłu i brudu i odzyskały srebrny kolor.

Lepsze efekty miałbym gdyby do malowania były zdemontowane z auta, ale dałem radę. Jarzma odkręcałem - ciężko może być odkręcić te śruby ze zwrotnicy zwłaszcza pierwszy raz bo są narażone na wodę i bród. Ja gwinty skręciłem na niebieski uszczelniacz do gwintów - mam pewność, że się nie odkręcą i bez problemu się odkręcam.

Głównym powodem były popiskiwania tylnych zacisków.