droopy Opublikowano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 Hej, chciałbym się Was poradzić. Mierzę się z problemem pojedynczego stuknięcia przy pierwszym hamowaniu. Żeby to wyjaśnić załóżmy, że auto stoi na parkingu, wsiadam i cofam żeby wyjechać. W momencie naciśnięcia pedału hamulca pojawia się stuknięcie – im dynamiczniej nacisnę pedał hamulca, tym głośniejsze to stuknięcie. Teraz gdybym po zahamowaniu auta ponownie ruszył nim do tyłu, kolejne hamowanie będzie już normalne, bez puknięcia. Jednak gdy pojadę do przodu, pierwsze hamowanie znów będzie ze stuknięciem, każdej kolejne już nie aż do momentu, gdy znów nie przyjdzie mi do głowy jechać w tył...Same momenty ruszania nie powodują pojawiania się żadnych dziwnych dźwięków. Dźwięk na moje oko wyraźnie dobiega z lewego przedniego koła, no ale wiadomo jak to jest, może się rozchodzić z innego miejsca. Czy jest możliwe, że to jakiś luz klocków w jarzmach? Jak nie to jakiś element zawieszenia może dawać taki objaw? Wiem, że mogę zajrzeć do tego koła i po prostu sprawdzić, ale obecnie zmagam się z kontuzją kolana i nie bardzo jestem w stanie coś dłubać przy samochodzie, a u mechanika terminy na daleko do przodu, dlatego póki co staram się czysto teoretycznie ustalić źródło problemu. Dodam, że na przedniej osi na przełomie wiosny i lata tego roku były wymienione tarcze i klocki hamulcowe. Jednak do tej pory nie słyszałem takich dźwięków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 Wygląda jakbyś miał jakiś luz i klocki (?) chodziły tam i z powrotem w zależności w którą stronę zadziała na nie siła. Trudno coś wymyślić, trzeba by to rozebrać. Może któreś jarzmo jest niedokręcone? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 2 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 To jest pierwsze co przyszło mi do głowy, jednak czy normalnym byłoby, że raz stuknie i potem "wszystko" siedzi na swoim miejscu aż do momentu zmiany kierunku działania sił hamowania? Mam też pytanie, może głupie, ale nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Jaką funkcję pełni ta sprężynka w zacisku hamulcowym? Czy ona czasem nie jest właśnie po to, żeby klocki nie latały sobie luźno w jarzmie i nie stukały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 Przy zmianie tarczy trzeba odkręcić jarzmo zacisku od zwrotnicy. Te dwie śruby są zabezpieczone przed odkręceniem. Może tam się poluzowało i zacisk pracuje przód-tył? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 Jabrze dobrze pisze. Blaszki Togo nie zrobią. Chyba żebyś zmontował bez blaszek no to wtedy to klocki mają luz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 2 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 Nie nie, mnie nie chodzi o blaszki na prowadnicach jarzma, tylko ten kawał drutu co na końcu się go zapina od zewnętrznej strony zacisku. Blaszki to nowe dawałem. Fotka tylko podglądowa o co mi chodzi, nie wiem od jakiego to auta, pierwsza z brzegu z neta 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 (edytowane) Nie wiem niestety jak ten hamulec dokładnie działa więc odnośnie drucików się nie wypowiem. Mogą one mieć znaczenie. Przeważnie po prostu wkładasz klocki w prowadnice, zakładasz zacisk i koniec. Jeżeli te druciki blokują klocki w jakiejś pozycji no to muszą być. Ale one są z tyłu? Z przodu to nigdy nie widziałem takowych Edytowane 2 Grudnia 2024 przez Pepone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 2 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 Z przodu, z tyłu na ten moment nie mogę sobie przypomnieć, czy też są. Na grafice poniżej element numer 9. Pytam o to dlatego, że wymieniając te hamulce pamiętam, że jedna z tych sprężynek mi się trochę zmasakrowała i ją ręcznie doginałem do prawidłowego kształtu. Nie pamiętam tylko, w którym to kole było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 Te sprężyny są z przodu i z tyłu. Ich zadaniem jest przesunięcie zewnętrznego klocka od tarczy po hamowaniu. Brak sprężyny może powodować nadmierne nagrzewanie się tarczy hamulcowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 2 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 Nie występuje w tym modelu zacisk tego typu na tylnej osi. Ta sprężyna ma zadanie utrzymanie właściwej pozycji zacisku i prawidłową pracę. Nie ma żadnego związku z przesuwaniem klocka wewnętrznego czy też zewnętrznego. I z pewnością nie jest problem przy tym objawie, który występuje w pierwszym poście. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 2 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 OK, ślicznie dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem i pomoc. Mam nadzieję, że to faktycznie tylko pierdoła związana z hamulcami. Jak pogoda i kolano w najbliższym czasie mi pozwolą, to zajrzę do tego koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 5 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2024 Winowajcą faktycznie okazała się obluzowana jedna z dwóch śrub trzymających jarzmo. Bez większego wysiłku mogłem dokręcić ją o dobre ponad ćwierć obrotu. Oczywiście dla pewności sprawdziłem wszystkie śruby po obu stronach osi. Nastała cisza przy hamowaniu – jeszcze raz dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 5 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2024 Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi