Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Fabryczne LPG

marcinpola

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Może ktoś z Was będzie w stanie pomóc. 

Jakiś czas temu kupiłem córce megane z 2009 roku z fabryczna instalacja lpg .

Padła pompa lpg ,czy ktoś takową ma i gdzie mógł bym to naprawić ponieważ większość serwisow rozkłada ręce. 

Pozdrawiam serdecznie. 

Masz silnik z pośrednim wtryskiem, czyli zasilanie gazem, a nie cieczą. Tam po drodze przed wtryskiwaczami jest reduktor ciśnienia. Zobacz jaką masz instalację, albo podjedź do gazownika,  a nie pytaj się o pompę wysokiego ciśnienia do najnowszych silników.

5 godzin temu, jabrze napisał(a):

Masz silnik z pośrednim wtryskiem, czyli zasilanie gazem, a nie cieczą.

Nie rozpędzaj się tak bo możesz nie mieć racji. Bardzo dużo aut z Holandii zagazowanych jest systemami wtrysku ciekłego gazu i w takim przypadku w zbiorniku LPG jest pompa podająca gaz do listwy wtryskowej

Były takie instalacje, bardzo ciekawe, można było odpalać od razu na gazie, auto paliło prawie tyle samo co benzyny i miały delikatnie więcej mocy.

W zbiorniku jest pompa lpg jak benzyny. Ponieważ silniczek pompy musi mieć smarowanie to do niego/ do pompy wlewany był specjalny olej. Lubił się wylać jak auto zatrzymywało się na wzniesieniu i pompa się zacierała. Na LPG forum temat były wpisy. 

Remont pompy/wymiana zamykała się w okolicy 2 tyś. Zbiornik też nie jest standardowym zbiornikiem - ma duży kołnierz na pompę zamiast małego na wielozawór. Wtryski również zbyt długo nie żyją ze względu na czystość gazu. Swoją drogą: czy legalizacja zbiornika nie wyszła?

3 godziny temu, milejow napisał(a):

Bardzo dużo aut z Holandii zagazowanych jest systemami wtrysku ciekłego gazu i w takim przypadku w zbiorniku LPG jest pompa podająca gaz do listwy wtryskowej

Widziałem taką instalację w Mercedesie 2017 z Holandii, dlatego wspomniałem o nowszych silnikach z wtryskiem bezpośrednim.

20 godzin temu, jabrze napisał(a):

dlatego wspomniałem o nowszych silnikach z wtryskiem bezpośrednim.

Te instalacje były montowane też do silników z konwencjonalnym/pośrednim wtryskiem, pewnie u nich różnice w cenie tych systemów nie były tak kosmiczne jak u nas