stefanek Opublikowano 3 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2025 Witajcie. Walczę dalej z nieco zbyt wysokim kątem wyprzedzenia zapłonu (zakres +5 do +7 stopni) - jest o tym w innym temacie. Wczoraj podłączyłem pyclipa i zauważyłem, że falują mi wskazania obrotów w zakresie gdzieś tak 740-760 (silnik nagrzany - ok 83 stopnie. Wiem- przy okazji zauważyłem,że termostat otwiera się przy 83-84 stopniach, a powinienn przy 89). Falują tylko wskazania, silnik pracuje równo i same obroty fizycznie nie falują. Zastanawiam się: a) czy jest to możliwe, aby wskazania obrotów tak falowały? b) jeśli nie, to który czujnik odpowiada za wskazania obrotów: czujnik położenia wałka, czy czujnik położenia wału? c) czy dla temperatury 83 stopnie obroty powinny być już takie jak w dogrzanym do 89 stopni silniku, czy te obroty są już stabilne w niższej temperaturze. Generalnie - w jakiej temperaturze silnik traktuje się jako rozgrzany? d) czy te obroty są poprawne, czy lekko za wysokie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 3 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2025 a) tak b) czujnik wału c) są stabilne od ok. 60-70 stopni. Sam mam 85 stopni i zapłon w 0 stopni. d) Obroty są zawyżone przez przyspieszony zapłon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefanek Opublikowano 3 Stycznia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2025 Mistrzu (mocno doceniam Twoją wiedzę), doradź proszę co może być przyczyną przyspieszonego zapłonu? świece nowe, oryginalne OE Renault 7700500180, fabrycznie ustawiona przerwa 0,9mm nowy elektrozawór pierburg błędów w komputerze brak sondy pracują prawidłowo: przed katalizatorem pięknie faluje w deklarowanym zakresie, sonda za katem trzyma napięcie 0,6V KZFR + rozrząd nowe (około 10k km przejechane) Co jeszcze sprawdzić/wymienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 3 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2025 Noc nie rób. Ciesz się życiem. Wszak obroty silnika są właściwe i nie falują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefanek Opublikowano 3 Stycznia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2025 Obroty są w miarę OK, jak widać. Bardziej martwi mnie przyspieszony zapłon, bo nie wiem, co z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 3 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2025 Mogę tylko domniemać, że użyte jest słabej jakości koło zf, albo rozrząd ustawiany bez blokad. Wał główny względem walka ssącego może być przestawiony o 2-3 ząbków. Pomyłka 2 stopni jest możliwa nawet z blokadami. Falowanie do 30 obrotów jest dopuszczalne dla obrotów niższych tylko o 50 Dopóki nie będzie problemów z rozruchem nic bym nie robił jak pisze @Pepone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefanek Opublikowano 3 Stycznia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2025 KZFR jest oryginalne OE, więc raczej nie może być słabej jakości. Co do rozrządu, to nie wypowiem się, bo robił to mechanik. Problemów z odpaleniem nie ma żadnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 3 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2025 Jakie jest podciśnienie w dolocie??? ; -silnik ok; 90 C, bieg jałowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefanek Opublikowano 3 Stycznia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2025 31-32kPa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 3 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2025 Czyli ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 3 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2025 9 godzin temu, stefanek napisał(a): - kątem wyprzedzenia zapłonu (zakres +5 do +7 stopni) - falują mi wskazania obrotów w zakresie gdzieś tak 740-760 (silnik nagrzany - ok 83 stopnie. - termostat otwiera się przy 83-84 stopniach, a powinienn przy 89. Chcesz mieć 100% sprawności silnika; - wymiana termostatu, - czyszczenie przepustnicy, - zmniejszenie odstępu elektrod na 0,7 mm, - markowy olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 3 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2025 No tak, wymiana oleju naprawi wskazanie obrotów... 🤭 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 4 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2025 Już starożytni rzymianie wiedzieli, że; - Kto smaruje Ten jedzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 6 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2025 O tak, profilaktycznie może też wymienić obydwa zderzaki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefanek Opublikowano 7 Stycznia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2025 W dniu 3.01.2025 o 18:39, Andrzej-2010 napisał(a): Chcesz mieć 100% sprawności silnika; - wymiana termostatu, - czyszczenie przepustnicy, - zmniejszenie odstępu elektrod na 0,7 mm, - markowy olej W sobotę zdemontowałem przepustnicę: jest nadspodziewanie czysta. Tylko na samym dole lekki osad (taka "stróżka" na szerokość palca), a tak poza tym to czysto. Zdemontowałem to, aby dostać się do czujnika położenia wału, ale jakoś nie mogę go zlokalizować pod przepustnicą i termostatem. Nie widzę żadnej wiązki tam idącej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi