Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Falujące wskazania obrotów

stefanek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Walczę dalej z nieco zbyt wysokim kątem wyprzedzenia zapłonu (zakres +5 do +7 stopni) - jest o tym w innym temacie.

Wczoraj podłączyłem pyclipa i zauważyłem, że falują mi wskazania  obrotów w zakresie gdzieś tak 740-760 (silnik nagrzany - ok 83 stopnie. Wiem- przy okazji zauważyłem,że termostat otwiera się przy 83-84 stopniach, a powinienn przy 89).

Falują tylko wskazania, silnik pracuje równo i same obroty fizycznie nie falują.

Zastanawiam się:

a) czy jest to możliwe, aby wskazania obrotów tak falowały?

b) jeśli nie, to który czujnik odpowiada za wskazania obrotów: czujnik położenia wałka, czy czujnik położenia wału?

c) czy dla temperatury 83 stopnie obroty powinny być już takie jak w dogrzanym do 89 stopni silniku, czy te obroty są już stabilne w niższej temperaturze. Generalnie - w jakiej temperaturze silnik traktuje się jako rozgrzany?

d) czy te obroty są poprawne, czy lekko za wysokie?

Mistrzu (mocno doceniam Twoją wiedzę), doradź proszę co może być przyczyną przyspieszonego zapłonu?

• świece nowe, oryginalne OE Renault 7700500180, fabrycznie ustawiona przerwa 0,9mm
  • nowy elektrozawór pierburg
  • błędów w komputerze brak
  • sondy pracują prawidłowo: przed katalizatorem pięknie faluje w deklarowanym zakresie, sonda za katem trzyma napięcie 0,6V
  • KZFR + rozrząd nowe (około 10k km przejechane)

Co jeszcze sprawdzić/wymienić?

Mogę tylko domniemać, że użyte jest słabej jakości koło zf, albo rozrząd ustawiany bez blokad. Wał główny względem walka ssącego może być przestawiony o 2-3 ząbków. Pomyłka 2 stopni jest możliwa nawet z blokadami.

Falowanie do 30 obrotów jest dopuszczalne dla obrotów niższych tylko o 50

Dopóki nie będzie problemów z rozruchem nic bym nie robił jak pisze @Pepone

KZFR jest oryginalne OE, więc raczej nie może być słabej jakości.

Co do rozrządu, to nie wypowiem się, bo robił to mechanik.

Problemów z odpaleniem nie ma żadnych.

9 godzin temu, stefanek napisał(a):

- kątem wyprzedzenia zapłonu (zakres +5 do +7 stopni) 

- falują mi wskazania  obrotów w zakresie gdzieś tak 740-760 (silnik nagrzany - ok 83 stopnie.

- termostat otwiera się przy 83-84 stopniach, a powinienn przy 89.

Chcesz mieć 100% sprawności silnika;

- wymiana termostatu,

- czyszczenie przepustnicy,

- zmniejszenie odstępu elektrod na 0,7 mm,

- markowy olej 

W dniu 3.01.2025 o 18:39, Andrzej-2010 napisał(a):

Chcesz mieć 100% sprawności silnika;

- wymiana termostatu,

- czyszczenie przepustnicy,

- zmniejszenie odstępu elektrod na 0,7 mm,

- markowy olej 

W sobotę zdemontowałem przepustnicę: jest nadspodziewanie czysta. Tylko na samym dole lekki osad (taka "stróżka" na szerokość palca), a tak poza tym to czysto.

Zdemontowałem to, aby dostać się do czujnika położenia wału, ale jakoś nie mogę go zlokalizować pod przepustnicą i termostatem. Nie widzę żadnej wiązki tam idącej.