Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Skontroluj układ wtrysku paliwa

roberto197272

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z zapalającym się komunikatem,, skontroluj układ wtrysku paliwa,,

Po zapaleniu się komunikatu auto szarpnie i wchodzi na wysokie obroty , około 2 tys obrotów ,traci moc. Gdy tak się wydarzy nie idzie go normalnie zgasić, po zatrzymaniu.

Trzeba parę sekund przytrzymać wciśnięty przycisk stop i silnik się wyłączy. Po ponownym zapaleniu auta znowu jakiś czas jest ok.Auto normalnie jedzie i przyspiesza , na desce brak jest komunikatu.

Znajomy zasugerował wyczyszczenie przepustnicy.Zrobiłem to, ale jej nie przyczałem urządzeniem diagnostycznym. Auto teraz ma mały problem z opadaniem obrotów 

Przejechałem trochę kilometrów i zdecydowanie obroty silnika na rozgrzanym nie powracają płynnie tylko się zawieszają na około 1200 obrotów. Jak zatrzymam pojazd i dam mu chwilę pochodzić na wolnych obrotach to obroty wracają do obrotów biegu jałowego.

Myślałem że będzie ok, ale pojazd dalej co krótki okres czasu wywala błąd na desce rozdzielczej z objawami jak powyżej. 

Czy może ktoś miał coś podobnego? Nie wiem ale może przepustnica już umarła.

Proszę o pomoc szanownych forumowiczów. 

A takie najprostsze możliwe rozwiązanie jak podpięcie jakiegoś urządzenia diagnostycznego i odczytanie błędów w systemie do głowy ci nie przyszło? Tylko tak z bomby, przepustnica?

Przyszło do głowy i podpięty był do kompa.Podobno był błąd ale jaki to nie wiem bo gość nie powiedział.

Skasował błąd  odpowiedzialny za przepistnice i kazał przeczyścić. Niestety problem powrócił.

7 minut temu, roberto197272 napisał(a):

Przyszło do głowy i podpięty był do kompa.

To świetnie, że to napisałeś w pierwszym poście. Wiesz, przydałby się błąd/błędy w systemie . Wróżbiarstwo to słaba historia. A najlepiej jakby jakiś CLIP się pojawił i przeczesał cały samochód w poszukiwaniu wszystkich problemów.

Mam już wysłał mi takie coś, 

DTCD01 nieprawidłowa informacja o abs z sieci multipleksiwej , sygnał nieprawidłowy , nieciagły 

DTC921215 obwód lewego świata mijania reflektorów głównych 

DTC9574  obwód blokady drzwi nieciągły 

DTC9572 Obwód zasilania wskaźnika nieciagły 

DTC9573 kontrolka ostrzegawcze świateł hamowania brak uziemienia ,nieciągły 

DTC9571 obwód zasilania uhc 1 , nieciągły 

DTC9551 blokada kolumny kierowniczej nieciągły 

04200960 nieznana

1525F328 nieznana

01361220 nieznana

01206420 nieznana

0220132C nieznana 

0220122C nieznana 

1525F32B nieznana 

022013A1 nieznana 

022012A1 nieznana 

Edytowane przez roberto197272

Przepraszam, ale u kogo ty byłeś i czym ten gość dysponuje? Raczej skorzystaj z usługi kogoś, kto ma sensowny sprzęt. A i tu na forum znajdziesz informacje jak samemu tanio i w miarę sensownie to ogarnąć. 

Edytowane przez carsik

No niestety u gościa który chyba kupił coś i tyle.

Program o ile pamiętam to WOW online world firmy Würt.

Miał to na kompie i moje auto było w nim jako K4M silnik od meganki 3 1.6 110 km 858

7 minut temu, roberto197272 napisał(a):

Mam już wysłał mi takie coś............

Większa część błędów związana np. z rozładowanym akumulatorem, nie mają związku z pracą silnika. Ten interfejs nie odczytuje znaczeń błędów i pewnie nie jest wart nawet 20 zł.

Po kodach widać błąd katalizatora,  sondy lambda, obydwa obwody potencjometru przepustnicy, 

Ns początku zeszłego roku miałem komunikat skontroluj układ wydechowy i kody błędów z innego kompa:

DTC0226 nieprawidłowosci pedały przyspieszenia i hamulca nieciągły 

DTC0420 uszkodzenie katalizatora nieciągły 

DTC0136 lambda za katalizatorem ciągły błąd 

DTC0340 czujnik wałka rozrządu nieciągły błąd 

Wymieniłem drugą sonde lambda za katalizatorem i auto jeździło aż do teraz bez  komunikatu na desce.

• 2 tygodnie później...

Panowie, dzisiaj znajomy podpiął megane do skanera i wyskoczyły takie błędy. Problem jak opisywałem powyżej. 

Wiem z internetu co te błędy oznaczają jednak jakby ktoś kumaty mógłby mi wskazać za co się zabrać,  od czego zacząć , ewentualnie wymienić. 

IMG-20250125-WA0000.jpg

Wyciągnąłem cewkę zapłonową na drugim cylindrze i jest ona w oleju.Wyczysciłem i w drogę. 

Niestety po chwili auto ponownie wywaliło bład,,skontroluj układ wtrysku paliwa,, 

Zatrzymałem się i spróbowałem dać gaz na luzie do dechy,niestety nie poszło więcej jak 3 tys obrotów.Samochód dalej nie reagował.Za chwilę też wyskoczył komunikat skontroluj układ wydechowy. Zacząłem odpinać przewody z poszczególnych cewek podczas pracy silnika.Wtedy pojawiał się komunikat wtrysku, lampka silnika i silnik się telepał.Po podłączeniu wtyczek auto wracało do normalności. Jednak za drugim razem już nie było reakcji spadku obrotów .Zamieniałem cewki miejscami i dzieje się tak tylko na 2 i 3 cylindrze.tj raz jest reakcja na odłączenie wtyczek a raz jej nie ma. Na 1 i 4 cylindrze reakcja na odłączenie jest za każdym razem.

W tym momencie komunikat jest już cały czas na desce ale tym razem  , skontroluj układ wydechowy. 

Czy ma to związek z powyższymi błędami z urządzenia diagnostycznego.

Proszę o wskazówki szanownych forumowiczów. J

• 4 tygodnie później...