Skocz do zawartości

Usterka ładowania akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wyskoczył mi błąd jak w temacie napięcie na akumulatorze przy załączonym samochodzie 11.30v czyli alternator nie ładuje jest jakaś możliwość że coś blokuje ładowanie czy na bank alternator do wymiany? W załączniku zdjęcie błędów.

IMG_20250303_180302055_HDR.jpg

7 godzin temu, Andriu27 napisał(a):

A czy jest jakiś czujnik który reguluje pracę alternatora

Regulator napięcia znajdujący się w alternatorze odpowiada za pracę alternatora.

Dodatkowo na klemie minusowej masz czujnik natężenia prądu akumulatora, który właśnie zgłasza błąd.

W module odłączania akumulatora, w jego bocznej części jest bezpiecznik pod gumową osłoną, przez niego idzie zasilanie czujnika na klemie ujemnej akumulatora. Sprawdź czy na czerwonym przewodzie na wtyczce tego czujnika masz stałe 12 V.

• Zwycięzca 1

• 2 tygodnie później...

Nie masz takiego czujnika na klemie minusowej a komunikat sugeruje by nie wyłączać silnika przez jakiś czas. To standardowy komunikat nie oznaczający usterki, w miarę starzenia się akumulatora będzie pojawiał się coraz częściej. 

• 2 tygodnie później...

Cześć wszystkim, wracam z tematem, bo widzę, że wątek się rozrósł. Dzięki za podpowiedzi – u mnie faktycznie problem rozwiązał się po wymianie regulatora napięcia w alternatorze, ale widzę, że jarasnet ma inny przypadek z tym komunikatem. Anise, zgadzam się, że bateria starzeje się i takie komunikaty mogą się pojawiać, zwłaszcza przy większym przebiegu.

Swoją drogą, skoro jeżdżę głównie na krótkich trasach i bateria czasem nie zdąży się dobrze naładować, zauważyłem, że spalanie mi trochę wzrosło – pewnie przez większe obciążenie układu elektrycznego. Znalazłem fajne narzędzie do śledzenia takich rzeczy – obliczanie spalania. Może komuś się przyda do analizy kosztów eksploatacji przy takich problemach z alternatorem czy baterią. Jarasnet, daj znać, czy u Ciebie to tylko bateria, czy coś więcej! Pozdrawiam!

• 11 miesięcy temu...
W dniu 4.03.2025 o 07:31, aniewa napisał(a):

W module odłączania akumulatora, w jego bocznej części jest bezpiecznik pod gumową osłoną, przez niego idzie zasilanie czujnika na klemie ujemnej akumulatora. Sprawdź czy na czerwonym przewodzie na wtyczce tego czujnika masz stałe 12 V.

Witaj, a drugi kabelek (biały) to sygnałowy czy masa? Jeżeli sygnałowy to jakie powinno być napięcie? I gdzie dokładnie znajduje się ten bezpiecznik?

Dzięki za wszelkie podpowiedzi 🙂

Edytowane przez Tatin22
Skrócenie cytatu i zadanie dodatkowego pytania

13 minut temu, Tatin22 napisał(a):

Witaj, a drugi kabelek (biały) to sygnałowy czy masa? Jeżeli sygnałowy to jakie powinno być napięcie?

To jest kabel sygnałowy, prowadzi do modułu USM, czarne złącze MT1 pin 10, napięcie pewnie zmienne.

Kolory zmienne są ☺️, schemat nie definiuje jednoznacznie kolorów. Do piu 1 czujnika powinno dochodzić napięcie z akumulatora, z pinu 2 wychodzi sygnał z czujnika.

18 minut temu, aniewa napisał(a):

Kolory zmienne są ☺️

Uff, to dobrze, bo już myślałem że lipa 🤣 skoro napięcie jest to znaczy że czujnik uwalony. Muszę kupić drugi i sprawdzić czy będzie ok. Dzięki za pomoc 💪