ToNieMojaWina Opublikowano 15 Marca 2025 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2025 Cześć Czy ktoś próbował uruchomić zdalne uruchamianie silnika (RES)? Zdobyłem schemat elektryczny tego układu i próbuje samodzielnie ogarnąć temat. I mam wrażenie, że temat mnie przerasta. Pozornie sprawa wydaje się prosta - zdobyć przekaźnik 20A, podłączyć 4 przewody, uruchomić funkcję w ddt4all i cieszyć się życiem. Ale nie mam doświadczenia elektryka samochodowego i zastopowałem się. Proszę o radę. To jest foto wtyczki R67 (brak przewodu w pin 😎 i wtyczki szarej wtyczki MN (pin 1 wypięty) To jest foto wtyczki R67 (brak przewodu w pin 8 ) i wtyczki szarej wtyczki MN (pin 1 wypięty) Właśnie przekonałem się, że pin 8 w R67 jest bez przewodu i trzeba będzie pociągnąć kabelek bezpośrednio do modułu nr 645 (BCM-UCH) do pin 19. Na szczęście w samym module (czarna wtyczka na 24 pin) wszystkie nóżki są a ddt4all widzi RES i pozwala wprowadzać niektóre zmiany (na przykład zmieniać długość pracy silnika). Z tych dwóch powodów sądzę, moduł jest przygotowany na RES. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToNieMojaWina Opublikowano 17 Marca 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2025 "Nie do końca rozumiem ideę tego zdalnego rozruchu. Fizycznie to wystarczy wyjąć przewód z pinu 1 MM i w jego miejsce włożyć dodatkowy grubszy przewód i podłączyć go do pinów A1 i A3 przekaźnika 2619. Wyjęty przewód ze złącza MM podłączyć do pina A5 przekaźnika 2619 uzyskując bezpośrednie połączenie do bendiksa. Tak wychodzi ze schematu." Masz w 100% rację!!! Dodatkowy przewód do rozrusznika to bzdura. Przyjrzałem się jeszcze raz nadpisom na schemacie i od pina A5 jest jak byk A1-BA (zwykły rozruch) a nie 1l-MA (zdalny rozruch). Jasna sugestia, że trzeba zrobić tak jak piszesz! Tak wygląda przekaźnik (8200830500 20A/12V), koszyk montażowy i konektory przewodów (dwa 2,8 i dwa 4,8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 17 Marca 2025 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2025 Dorobiony przewód ze złącza MM pin 1 podłączasz do pinów 86 i 30 przekaźnika. Wypięty przewód ze złącza MM podpinasz do pinu 87 przekaźnika. Z pinu 85 prowadzisz przewód do czarnego złącza w UCH pin 19. Aktywujesz zdalny rozruch i powinno działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToNieMojaWina Opublikowano 18 Marca 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2025 Dorobiłem przewód wtyczka MM pin 1 -> przekaźnik piny 1 i 3. Mam nadzieje, że dobrze obliczyłem długość.😟 Teraz biorę się za przewód przekaźnik pin 2 -> moduł BCM pin 19. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToNieMojaWina Opublikowano 24 Marca 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2025 Cześć, Pierwsza próba nieudana. Podłączyłem przekaźnik, próbowałem uruchomić samochód i nic. Nie uruchamia się ani normalnie ani zdalnie. Popróbowałem kilka razy i poddałem się. W ddt4all autoryzacja też nie zaskoczyła. Przywróciłem pierwotny stan - samochód odpala normalnie. Mam wrażenie, że trop dobry ale coś przeoczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi