Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Aleksander11

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie pomocy. Jestem właśnie w trakcie wymiarowania 1.4 TCe przed składaniem i pojawia się pierwszy problem. Braki panewek na rynku jeśli chodzi o Kolbenschmidt'a, w końcu udało mi się kupić "wschodniego Kolbenschmidt'a", czyli NDC. Problemem jest to, że czopy korbowodowe na wale mają 43,96mm, pewnie jakby było z 25st. w pomieszczeniu to byłoby 43,97mm. Średnica stopy korbowodu - 47,01mm. Najgorsze jest to, że panewki STD ma ją grubość 1,43mm (górna i dolna tak samo). Wg. moich obliczeń to daje 0,19mm luzu, czyli prawie 3 krotnie większy niż dopuszczalny. Fabryka mówi o pasowaniu na 0,01-0,07mm.

Zmierzyłem stare panewki (oryginał) i mają:

- górna - 1,43 do 1,45mm

- dolna (stan idealny, jak to dolne na korbach) - 1,48mm

Czy ktoś z Was robił pasowanie i pamięta jakie panewki zakładał, ew. jaki miał luz na stopach korb? Jak wybrnąć z tematu? Oryginał?

Z góry dzięki za poświęcony czas i pomoc :)

Oryginalne panewki mają grubość w zależności od klasy wymiarowej:

0  - 1.494 to 1.497 Black
1 -   1.497 to 1.5   Brown
2 -  1.5 to 1.503  Green
3 -  1.503 to 1.506 Yellow
4  - 1.506 to 1.509 Blue

Pozostaje szukać oryginałów, jeżeli zamienniki nie spełniają powyższych parametrów.

Dzięki Panowie za pomoc. Pomierzyłem te panewki w 3 miejscach i okazuje się, że na krańcach mają wymiar 1,43mm, a w połowie 1,49mm, czy ta tolerancja wynika z tego, że przy dokręcaniu stóp panewki mogą się delikatnie rozszerzyć w miejscach łączenia stóp z korbowodem? Oryginał chyba tylko ASO, za jakieś chore pieniądze. Generalnie w necie jest oryginał STD ale i tak nie wiadomo co to jest. 162zł. na jeden korbowód.

https://cermotor.com.pl/sklep/catalog/product/view/id/152419/s/oe-122076122r-std-pan-kr-r-1-4tce-1-6tce-09/category/41/

No ale po takie pomiary panewek. Panewki zakłada się na korbę kładzie się specjalna masę do pomiarów luzu i skręca wszystko jak powinno być. Demontujesz i już widzisz czy luz jest ok czy nie. Nazywa się to plastigauge.

Właśnie tak zamierzam sprawdzić. Jedyne co nie daje mi spokoju to to, że są rozbieżności wymiarowe w różnych punktach panewki i to, że na oryginale są wzdłużne paskowanie, na NDC albo kolbenschmidt są gładkie. Czy to kwesta technologii rozprowadzania oleju czy „miernik” do oceny zużycia panewki?

Obecnie, jakość części to jakaś masakra. Panewki zazwyczaj są gładkie, może jakiś dziwny pomysł na życie, aczkolwiek cała sztuka w tym, aby luz był na tyle mały by nie gubić ciśnienia oleju. BTW, tak czy inaczej przerobiłem w sowim życiu trochę silników i panewek różnych producentów i nie widziałem innych niż gładkie. Szczerze mówiąc nigdy nie mierzyłem grubości samej panewki. Interesował mnie tylko właściwy luz pomiędzy panewką a wałem. Ale też nie posługiwałem się zamiennikami, tylko oryginałem lub jakimiś częściami do tuningu.