hubcrank Opublikowano 25 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2025 Dzień dobry, po wymianie fotela wyświetla się komunikat "skontroluj poduszkę powietrzną". Po podłączeniu do ddt, komunikat prawdopodobnie wskazuje błąd czujnika położenia fotela (o ile dobrze zrozumiałem). Błąd po skasowaniu od razu się ponownie pojawia, czy jest jakiś sposób na sprawdzenie tego czujnika (samego czujnika z tego co widzę nie można kupić, tylko z całą wiązką fotela? Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 25 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2025 30 minut temu, hubcrank napisał(a): czy jest jakiś sposób na sprawdzenie tego czujnika Można zmierzyć go miernikiem. Powinien mieć rezystencję 100 lub 400 Ω w zależności od tego czy mikro włącznik jest wciśnięty czy nie. W złączu fotela podłączony jest do pinów 11 i 12. Wartości oporu podaję dla MM II, M III i wydaje się, że w M IV tego nie zmienili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubcrank Opublikowano 25 Października 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2025 Dziękuję bardzo za odpowiedź. W poniedziałek będę mógł to pomierzyć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubcrank Opublikowano 27 Października 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2025 Podmieniłem czujnik na ten który był zamontowany w starym fotelu gdzie nie powodował błędów, ale po podmianie niestety bez zmian, tzn. występuje ten sam błąd, który po skasowaniu natychmiast pojawia się na nowo. A propos fotela, zastał zamontowany fotel z 1.3tce do 1.5dci, czy to może mieć znaczenie? Czujnik zmierzony pokazuje 100, albo 400 ohm. Przesyłam jeszcze screeny z ddt4all, może tam powinienem coś zmienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 27 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2025 Podrzucam screny z programowania poduszek w SC III, możesz porównać ze swoim samochodem. Nie mam dostępu do M IV by sprawdzić konfigurację w samochodzie ze sprawnym układem airbag. Jak chcesz to tłumacz poszczególne parametry i porównuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubcrank Opublikowano 27 Października 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2025 Dzięki za zainteresowanie i podpowiedź, w weekend będę sprawdzał. Ciekawe jest to że takie kwiatki wyszły po podmianie fotela. Zanim zabrałem się za wymianę odłączyłem akumulator oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 28 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2025 Wygląda na nieprawidłową wartość wskazaną przez czujnik położenie fotela kierowcy. Program odczytuje 176 omów a powinno być około 100 lub 400. Może coś nie halo z przewodem, wtyczką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubcrank Opublikowano 28 Października 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2025 Wtyczkę i gniazdo wypsikałem kontakt spreyem, jeszcze muszę się przyjrzeć kablom w takim razie. Jak problem się nie rozwiąże, to wstawię z powrotem stary fotel, a w nowym będę musiał dokładnie przejrzeć instalację. Bezpośrednio na czujniku (odcięty od wiązki fotela) mam wartości 100 i 400 w zależności od położenia mikrostyku, a w programie pokazał 176 (nie wiedziałem w którym konkretnie miejscu szukać tej wartości - dziękuję za wskazanie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 28 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2025 @hubcrank możesz jeszcze sprawdzić czy zaznaczona wartość zmienia się po przesunięciu fotela. Powinna być reakcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubcrank Opublikowano 4 Listopada 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2025 Udało się ustalić przyczynę błędu. W starym fotelu we wtyczce była inna ilość pinów, nie wiem czy w dci (stary fotel)i tce (nowy fotel) są inne instalacje fotela, czy po prostu ktoś uszkodził jeden z pinów i go brakowało, w każdym razie po podpięciu starego fotela błąd nie wyskakuje. Dziękuję za podpowiedzi w diagnozie. Stara wtyczka z oryginalnego fotela Wtyczka z fotela który powodował błąd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi