Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Skrzynia EDC - Renault Megane 2019r 1.3

Piotrek_

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Mam problem ze skrzynią EDC szarpie (skacze) podczas ruszania. 
Auto kupiłem jak miało 10tys km przebiegu i wtedy było to bardzo sporadyczne, teraz mam 80tys km i jest to bardzo częste.
Zauważyłem, że nie każdy serwis chce się podjąć nawet diagnozy.

Od czego zacząć? Może ktoś zmagał się z podobnym problemem? Może ktoś z was ma serwis godny polecenia?

Mieszkam w Trójmieście

• Prezes zmienił(a) tytuł na Skrzynia EDC - Renault Megane 2019r 1.3

Jak często wymieniany olej w skrzyni ? Jeżeli olej był wymieniany to powinno zazwyczaj przy okazji zrobić adaptację sprzęgieł. Jeżeli chcesz poza ASO to polecam Reno Car w Gdańsku lub Reno Max w Redzie.

Ewentualnie jeszcze mogę podać Ci namiar na kolegę spod Trójmiasta, który też zajmuje się tym tematem oraz innymi usprawnieniami - aktualizacja map, sterownika wtrysku etc.

Jeżeli nie pomoże wymiana oleju w skrzyni wraz adaptacją to sprzęgła do wymiany - temat ogólnie znany w kontekście skrzyni DW5.

Edytowane przez pero358

Olej nie był wymieniany, dzwoniłem do firmy Reno Car ale nie podejmują się diagnostyki/naprawy skrzyń EDC. Poproszę o kontakty to obdzwonię.

Moja skrzynia z tego co udało mi się ustalić to 7dct300

• 4 tygodnie później...
W dniu 7.11.2025 o 07:14, pero358 napisał(a):

Jak często wymieniany olej w skrzyni ? Jeżeli olej był wymieniany to powinno zazwyczaj przy okazji zrobić adaptację sprzęgieł. Jeżeli chcesz poza ASO to polecam Reno Car w Gdańsku lub Reno Max w Redzie.

Ewentualnie jeszcze mogę podać Ci namiar na kolegę spod Trójmiasta, który też zajmuje się tym tematem oraz innymi usprawnieniami - aktualizacja map, sterownika wtrysku etc.

Jeżeli nie pomoże wymiana oleju w skrzyni wraz adaptacją to sprzęgła do wymiany - temat ogólnie znany w kontekście skrzyni DW5.

Mój megane ma 60 k przebiegu, lekkie szarpanie oraz "jęknięcie" przy przejściu 1>2 oraz 3>4. Po wymianie oleju oraz adaptacji w ASO szarpanie znacznie mniejsze, natomiast dźwięk przy zmianie biegów na parzyste mniejszy, ale pozostał. Polecacie jakiś zakład w okolicach trójmiasta? Czy dla tej wady była jakaś akcja serwisowa lub Renault w jakikolwiek sposób poczuwało się do pomocy swoim klientom?