Majorrrem Opublikowano 18 Stycznia Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia Cześć! Jaka macie temperaturę silnika przy mrozach -15 stopni? Jeżdżę po mieście dużo i mam 60 stopni… oczywiście klima 20/21 stopni. Grzałki nurkowe podobno grzeją tylko do 60 stopni a termostat był wymieniane na oryginalny Renault OE więc raczej jest sprawny… w trasie złapie z oporem te 70/80 ale złapie po mieście ni cholery nawet jak godzinę ciągle jeżdżę bez gaszenia xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 18 Stycznia Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia Taka jego uroda. Bez dużego obciążenia za mało produkuje ciepła aby wystarczyło na ogrzanie kabiny i dogrzanie silnika przy tak niskich temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 19 Stycznia Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia Zawsze można pokombinować i tak jak za dawnych czasów, czymś zasłonić kratki wlotowe i ograniczyć wlot zimnego powietrza na chłodnicę. 😋 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 20 Stycznia Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia Tylko po co, jak chłodnica zimna? Można zrezygnować z ogrzewania w kabinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Wydawało mi się, że to jasne, że jak zasłonisz kratki wlotowe na grillu to ograniczysz przepływ lodowatego powietrza przez chłodnicę i szybciej się wtedy silnik nagrzeje a w niektórych przypadkach, na krótkiej trasie, osiągnie może i nawet temp. roboczą. 🤣 W dawnych czasach to w maluchu zasłaniałem na całą zimę kratki w klapie od silnika. Ale to były zimy i po -27 st. 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia No ale tu jest inny problem. Odbiór ciepła przez nagrzewnicę jest duży a produkcja ciepła przez ten silnik mała. Jak zamkniesz ogrzewanie całkowicie on dogrzeje się całkiem szybko. Może zasłonięcie przepływu powietrza przez komorę silnika coś by przyspieszyło ale ciężko byłoby tu całkowicie "uszczelnić" komorę. Przy sprawnym termostacie chłodnica przy ujemnych temperaturach jest po prostu zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 21 Stycznia Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 4 godziny temu, carsik napisał(a): ciężko byłoby tu całkowicie "uszczelnić" komorę No wiadomo, że ciężko ale może na szybko można przećwiczyć i sprawdzić organoleptycznie czy się trochę poprawi 🤣 Jeszcze do tego jak ustawia na start 21 st. to czeka "wieki" i jak napisałeś - jest zima 😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majorrrem Opublikowano 22 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 22 godziny temu, Prezes napisał(a): Jeszcze do tego jak ustawia na start 21 st. to czeka "wieki" i jak napisałeś - jest zima 😂 Samochód jest dla mnie nie ja dla niego 😂 Przy 18 st. Już trochę lepiej xD Generalnie jak było wczoraj -2 w dzień to przy 20 st. ogrzewania normalnie łapał nawet te 83 stopnie… dzisiaj -8 w dzień, Klima na 18 i łapie 60 stopni xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 22 Stycznia Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia Godzinę temu, Majorrrem napisał(a): Samochód jest dla mnie nie ja dla niego 😂 😜👍 Ale i tak trzeba zadbać, by i jemu też było ciepło 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majorrrem Opublikowano 22 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 16 minut temu, Prezes napisał(a): Ale i tak trzeba zadbać, by i jemu też było ciepło 😁 Oj tam, oj tam haha To ja marznę nie on xD Spróbuję wsadzić karton, widziałem ostatnio nowego VW i Skode z kartonem na taśmę do maski przymocowanym 😂😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 23 Stycznia Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 16 godzin temu, Majorrrem napisał(a): Spróbuję wsadzić karton, Owiń go skreczem to się nie rozpuści tak szybko jak zacznie padać 😁 No i napisz jaki będzie wynik "eksperymentu" 😂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek3 Opublikowano 23 Lutego Udostępnij Opublikowano 23 Lutego W BMW i Scenicu IV jest taka żaluzja zamiast przed chłodnicami, więc pomysł nie jest taki głupi jak się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 28 Lutego Udostępnij Opublikowano 28 Lutego Witam. Był temat wymiany termostatu na taki otwierający się przy 89 st.C. - ale chyba bez sensu skoro nie może dogrzać do 75. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi