Skocz do zawartości

Temperatura silnika

Majorrrem

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Jaka macie temperaturę silnika przy mrozach -15 stopni? Jeżdżę po mieście dużo i mam 60 stopni… oczywiście klima 20/21 stopni. Grzałki nurkowe podobno grzeją tylko do 60 stopni a termostat był wymieniane na oryginalny Renault OE więc raczej jest sprawny… w trasie złapie z oporem te 70/80 ale złapie po mieście ni cholery nawet jak godzinę ciągle jeżdżę bez gaszenia xD

Wydawało mi się, że to jasne, że jak zasłonisz kratki wlotowe na grillu to ograniczysz przepływ lodowatego powietrza przez chłodnicę i szybciej się wtedy silnik nagrzeje a w niektórych przypadkach, na krótkiej trasie, osiągnie może i nawet temp. roboczą. 🤣

W dawnych czasach to w maluchu zasłaniałem na całą zimę kratki w klapie od silnika. Ale to były zimy i po -27 st. 🤣

No ale tu jest inny problem. Odbiór ciepła przez nagrzewnicę jest duży a produkcja ciepła przez ten silnik mała. Jak zamkniesz ogrzewanie całkowicie on dogrzeje się całkiem szybko. Może zasłonięcie przepływu powietrza przez komorę silnika coś by przyspieszyło ale ciężko byłoby tu całkowicie "uszczelnić" komorę. Przy sprawnym termostacie chłodnica przy ujemnych temperaturach jest po prostu zimna.

4 godziny temu, carsik napisał(a):

ciężko byłoby tu całkowicie "uszczelnić" komorę

No wiadomo, że ciężko ale może na szybko można przećwiczyć i sprawdzić organoleptycznie czy się trochę poprawi  🤣

Jeszcze do tego jak ustawia na start 21 st. to czeka "wieki" i jak napisałeś - jest zima 😂

22 godziny temu, Prezes napisał(a):

Jeszcze do tego jak ustawia na start 21 st. to czeka "wieki" i jak napisałeś - jest zima 😂

Samochód jest dla mnie nie ja dla niego 😂

Przy 18 st. Już trochę lepiej xD

Generalnie jak było wczoraj -2 w dzień to przy 20 st. ogrzewania normalnie łapał nawet te 83 stopnie… dzisiaj -8 w dzień, Klima na 18 i łapie 60 stopni xD

16 minut temu, Prezes napisał(a):

Ale i tak trzeba zadbać, by i jemu też było ciepło 😁

Oj tam, oj tam haha

To ja marznę nie on xD

Spróbuję wsadzić karton, widziałem ostatnio nowego VW i Skode z kartonem na taśmę do maski przymocowanym 😂😂

16 godzin temu, Majorrrem napisał(a):

Spróbuję wsadzić karton,

Owiń go skreczem to się nie rozpuści tak szybko jak zacznie padać 😁

No i napisz jaki będzie wynik "eksperymentu" 😂

• 1 miesiąc temu...