Mimeks Opublikowano Poniedziałek o 19:32 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 19:32 Cześć, posiadam megane 4 z 1.2 tce z 2018 roku z skrzynią edc. Na zimnym silniku po odpaleniu obroty skaczą / falują o ok 100rpm. Po zagrzaniu falowanie zmniejsza się do +- 30rpm. brak błędów na desce, po podpięciu komputera również brak błędów. Dodatkowo gdy na postoju kilkukrotnie wciskam hamulec obroty zaczynają szaleć góra dół ale buda nie trzepie. Przepustnice mechanik wyczyścił lecz bez poprawy. Jakieś pomysły co to może być? Podkreślę, że silnik nie bierze oleju od wymiany do wymiany co ok.10tys km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefedronoo Opublikowano wczoraj o 12:35 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 12:35 Sprawdź odmę, przepustnicę, dolot, filtr powietrza zobacz czy nie łapie lewego powietrza, jeśli to nie pomoże to nowy soft sterowania przepustnicy to częsta bolączka tych silników i w 90% przypadków problem z przepustnicą, może to też być nieszczelność w dolocie albo jakiś problem z silnikiem krokowym odpowiedzialnym za wolne obroty, lecz w 99% nawet jeśli wymienisz pół auta problem może się znowu pojawić a posiadacze tego typu silnika i serwisy mówią że "ten typ tak ma" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mimeks Opublikowano 21 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 21 godzin temu dodaje link z porannego odpalenia, słychać tutaj rozrzad? bądź coś przykuwa waszą uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu Z nagrania brak możliwości oceny; - co mówił mechanik? 1/Na jakim oleju jeździsz? 2/Pomiar; Na biegu jałowym, silnik rozgrzany do ok;90*C, a/ pomiar kąta wyprzedzenia zapłonu, b/ ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej pompy ; - na wolnych obrotach powinno być ok;50 bar, c/ pomiar podciśnienia w układzie dolotowym silnika, d/ pomiar prądu sondy I oraz napięcia sondy II, d/ wgrać aktualny soft sterownika, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mimeks Opublikowano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Nagranie wrzucone bo miałem obawy o ewentualny rozrząd, przy jakimś rozruchu silnika usłyszałem dziwny dźwięk lecz nigdy nie słyszałem na żywo stukania łańcucha dlatego nagrałem ten filmik. Według mechanika wszystko jest ok w stylu ten typ tak ma i obroty nigdy nie będą idealnie stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi